Kanal İstanbul bölge halkını sürgün edecek

Yunus Yanık

Kanal İstanbul imar planlarına itiraz etmek için toplanan Sazlıbosna ve Yeniköy halkı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün Halkalı’daki hizmet binası önünde bir araya geldi.


Kanal İstanbul için hazırlanan imar planlarıyla evlerinden sürgün edileceğini belirten bölge halkı, planların iptal için çağrı yaptı. Bölge halkı, tüm birikimlerini harcayarak sahibi oldukları evlerin ellerinden alınarak İstanbul’un uzak bölgelerine gönderildiğini ifade etti.

Düzenlenen basın açıklamasına TMMOB’ye bağlı oda temsilcileri, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve yaşam savunucuları destek verdi.

Bizi duysunlar

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu'nun Twitter'da paylaştığı görüntülere göre, alanda bulunan bir yurttaş şunları söyledi:

''Kanal etrafında projelendirilmiş arsalar, evlerimiz yüzde 45 kesintiyle birlikte TOKİ'ye ortak edilmiş biz buna karşıyız. Biz çok mağdur bir halk olarak ancak kendi imkanlarımız yerimiz var. Biz bundan sonraki projelere ayak uyduramayız. Biz normal imar planı olmuş olsa da ona razıydık fakat bu normal bir imar projesi değil. Biz buradan çıkmak istemiyoruz, mecbur kalacağız çıkmaya çünkü yetemeyeceğiz bu projenin maliyetlerine. O yüzden topluca geldik bir şekilde mağduriyetimizi dillendireceğiz. Kabul ederlerse talep dilekçelerimiz burada, bizi duysunlar. Yerimizde, evimizde kalmak istiyoruz.''

Hukuksuzluk yaşanıyor

Bölge halkının ardından söz alan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Mehmet Hışır ise “Bugün buraya imar planının uygulanmasına ilişkin itirazlarımızı sunmaya geldik. Yarın bakanlık imar planlarını tapuya gönderebilir. Bu da geri dönüşü olmayan bir yola girmek demek. Biz oda olarak bu planları inceledik. Türkiye tarihinde belki de daha önce hiç görülmemiş bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız” dedi.

“Bazı vatandaşlardan hiç kesinti yapılmazken bazı vatandaşlardan yüzde 40-45 oranında kesinti yapılmış” diyen Hışır şu ifadeleri kullandI :” Bu neye göre ve kime göre ayarlanıyor, bakanlığın bunları açıklaması lazım. Öte yandan kimi vatandaşı 30 km kadar ötelerken, 30 km ötedeki vatandaşı da yakına çekiyorlar. Kimler kanal yakınına çekiliyor? Bu ayrıcalıklı insanlar kim?”