Kanal İstanbul’daki mülk sahipleri gizlendi

HABER MERKEZİ

Kanal İstanbul'un çevresine kurulması planlanan Yenişehir'in ilk 3 etabının tapu kadastro cetveli, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 17 Ocak günü itirazlar için bir ay boyunca askıya çıkarıldı. 8. Madde uygulaması olarak bilinen inşaatı ruhsatı öncesindeki son aşama olan tapu süreci başlatılmış oldu. Ancak Kanal İstanbul'un çevresine kurulacak Yenişehir'de mülkiyet sahiplerinin kim olduğu bilgisi kadastro parseli sıralı dağıtım cetvellerinde gizlendi.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, konuyla ilgili "Kanal İstanbul 18. madde uygulamasında kimlere özel imar verilmektedir?" başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamada şöyle denildi: "Askıdaki cetvellerde maliklerin gizlenmesi uygulamasına, ülkemizde ilk kez rastlanmaktadır. Bu da uygulama üzerindeki kuşkuları artırmaktadır. Bazı maliklere avantaj sağlanmış olması olasılığını gündeme getirmektedir. Bu nedenle şu soruların sorulması haklılık kazanmaktadır: İmar mevzuatı gereği herkese açık olması gereken bilgiler neden gizlenmektedir? Malik bilgileri saklanarak, Kanal İstanbul'da arazi toplayan uluslararası ve ulusal sermaye grupları ile siyasilerin deşifre olması mı engellenmektedir?"

Arnavutköy'de 12, Başakşehir'de 3 mahallede ilçe ve mahalle idari sınırlara dikkat edilmeden tahsisler yapıldığı ifade edilen açıklamada, "Başakşehir'de yaşayan bazı yurttaşlar sabah uyandıklarında Arnavutköy'de tapu sahibi olduklarını görmüşlerdir. Bölgeden yer kapatan rant odaklarına istedikleri yerden tahsis yapılırken, bölgede yıllardır yaşayan vatandaşlarımızın parsellerini uzaklara ve farklı yerlere göndermek, en basit tabirle adaletsizliktir. Rant uğruna hukuk, teknik, mühendislik yok sayılmaktadır" denildi.

Kanal İstanbul'da 2, 4, 5, 6 kat imar hakları yanında bazı adalara 15 kat imar izni verildiği de ifade edilerek, "Yüzlerce parsele 15 kat imar hakkı tanındığı kamuoyundan gizlenmiştir. Bu ayrıcalıklı uygulamadan kimler faydalanmaktadır? Türk Medeni Kanunu'nun 1020. maddesine göre bu bilgilerin, ‘ilgisini inanılır kılanlara' açık olması gerekir. Bu nedenle şu soru haklı bir sorudur: Tapuda hisseli yaptığınız kişilerin kimliklerini diğer maliklerden neden saklıyorsunuz?"