Kanal İstanbul felaketi getirir

BERFİN ŞENGİL

İSKİ’nin ev sahipliğinde düzenlenen “İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempoz-yumu bugün ikinci gününde devam etti. Uzmanlar, İstanbul’un su sorunları ve Kanal İstanbul projesini değerlendirdi.
Sempozyumda konuşan TÜBİTAK MAM Üyesi Doç. Dr. Kemal Güneş, "Yüzyılın ortalarında, 2030'lardan itibaren sınırlı su kaynaklarının iklim değişikliğine bağlı olarak etkilendiği görülecek. Yüzyılın sonunda bu etki artış gösterecek" dedi.

İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Selami Taşer, Sivas ve Ordu'nun beraber tükettiği enerjiyi İSKİ'nin tek başına kullandığının altını çizdi. Taşer, barajlardaki doluluk oranlarını da paylaştı. Taşer, “Doluluk oranı yüzde 51.5. Ancak birkaç gündür ölçüm yapılmadı" ifadelerini kullandı. Su ve Altyapı Güvenliği Oturumu'nda konuşan Prof. Dr. Naci Görür ise "Herkes depremden korkuyor ama önlemleri için kimse kılını kıpırdatmıyor” dedi ve ekledi: “Kanal İstanbul projesi yapılmalı mı yapılmamalı mı değil, soru İstanbul depreme hazırlanmalı mı hazırlanmamalı mı olmalı."

DEPREM OLDUĞUNDA KANAL SALLANMAYACAK MI?

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın en az 7.2 şiddetinde hatta 7.6'ya çıkabilecek güçte olduğuna dikkat çeken Görür, "Eylül depremleri de gösterdi ki bu fay, ‘kırıldım, kırılacağım’ diyor. Eğer kırılırsa en az 7.2 şiddetinde olacaktır.” Görür, sözlerinin devamında Kanal İstanbul ile ilgili de kanalın altında fay olmadığını için projenin riskli olmadığı iddiasına yönelik değerlendirmelerde de bulundu: "Kanalın altında fay yok evet. Diyorlar ki, ‘fay yoksa bir şey olmaz’ ama deprem olduğunda kanal sallanmayacak mı?"

kanal-istanbul-felaketi-getirir-672997-1.

DEPREM GELİYOR

Görür, şöyle konuştu: “Deprem normalde düşmeyecek yerleri de düşürür. Heyelan olmayacak yerlerde heyelan yaptırır. Küçükçekmece ve çevresi şimdi bile ‘gittim, gidiyorum’ diyor. Evler kayıyor. Siz ise diyorsunuz ki kanal yapacağız. Deprem geliyor. İSKİ'nin ayakta durması gerekiyor. Biz dururuz demekle olmaz. Ehil ekiplerle şimdiden gerekenler yapılmalı. Sonra biz gerekeni yaptık biz hazırız demeliyiz."

DEBİ YÜZDE 50 AZALDI

Sabancı Üniversitesi'nden Dr. Akgün İlhan, su yönetimi bağlamında Kanal İstanbul projesine dair bir sunum yaptı. İlhan, "İstanbul, iklim değişikliği ve onunla uyumsuz kentleşme uygulamaları nedeniyle kırılgan bir şehirdir” dedi ve İstanbul'a su ithal edildiğini aktardı. İlhan, şunları ifade etti: Melen Çayı'nın debisi yüzde 50 azaldı. Kuraklık böyle bir şey… Kanal güzergâhı boyunca stratejik rezervlerimiz akiferlere tuzlu suyla kirletecek.”

PROJE TOZLU RAFLARA GÖMÜLMELİ

İlhan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Dünyada da kentlerde sular giderek yükseliyor. Ve tüm ada devletleri sularımız yükseliyor ne yapacağız diye panik halinde. İstanbul ise kendi kendini ada kent yapmaya çalışıyor. Bu nasıl bir şeydir? Diyorlar ki bu projenin rafa kaldırılması lazım. Hayır, bu projenin tarihin tozlu sayfalarına gömülmesi lazım. İstanbul'un ilk yerleşim yeri olan Yarımburgaz Adası da bu projeyle beraber sular altında kalacak."