‘İmar transferi’ yoluyla Kanal İstanbul güzergahından sürgün edilen Şahintepe halkı tapularında Hazine ve Başakşehir Belediyesi'nin kesintiye gittiğini, evlerinin hukuksuz şekilde kentsel dönüşeme tabi tutulduğunu ifade etti.

Kanal İstanbul güzergahından sürgün edilen Şahintepe halkı şimdi de AKP'li belediye ve Hazine kıskacında

HABER MERKEZİ

Kanal İstanbul güzergahında oldukları için mahallelerinden sürgün edilen Şahintepe halkı, AKP'li Başakşehir Belediyesi'nin ve Hazine'nin tapularında kesinti yapmasına tepkilerini göstermek için belediyeye ait Başakkent AŞ önünde bir araya geldi.

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun kendileri hakkında “Bazı gruplar halkı yanlış bilgilendiriyor. Bu gruplara itibar etmeyin” sözlerine karşılık kendilerinin Şahintepe halkı olduğunu söyleyen mahalle sakinleri, Kartoğlu’na “Gelin bu sevdadan vazgeçin” diye seslendi.

Başakkent AŞ. Önünde, Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi olarak basın açıklaması yapan mahalleliler adına konuşan Döndü Bilgin, evlerinin afet riski gerekçesiyle kentsel dönüşüme tabi tutulmaya çalışıldığını söyledi.

Bilgin, "İstanbul’un Anayasası diye tabir edilen 2009 tarihli Çevre Düzeni Plan Raporu’na göre İstanbul’un Kuzeyi’nde yer alan Mahallemize korumacı bir bakış açısıyla yaklaşılması gerekirken, karar vericiler İstanbul’un Anayasası’nı tanımamaktadır” dedi.

Şahintepe’nin de içerisinde olduğu büyük bir bölgenin 2012 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘Rezerv Yapı Alanı’ olarak ilan edildiğini hatırlatan Bilgin, bu kararın ardından hukuksuz uygulamaların başladığını belirtti.

“AYARINI BOZDUĞUNUZ KANTAR GÜN GELİR SİZİ DE TARTAR”

Kendilerine ait olan tapuların ‘imar transferi' ile 15 kilometre öteye taşındığını belirten Bilgin, “Sıfatına Çılgın denilen Kanal İstanbul Projesi ile bu proje güzergahında kalan evlerimizin birer yalı olacağını öğrendik. Bu Çılgın Proje’nin rantından da ‘kapı gibi tapu’ sahipleri olan biz Şahintepeliler’in faydalanamayacağı aklımıza geliyordu. Aklımıza gelen başımıza geldi, gün geldi ismi taşınmaz olan mülklerimizin 15 kilometre öteye ‘İmar Transferi’ denilen bir hukuk tanımamazlıkla taşındığını öğrendik, eskinin ‘Kapı gibi Tapu’sunun yöneticiler nezdinde hiçbir anlam ifade etmediğini de öğrendik. Unutulmamalıdır ki; ayarını bozduğunuz kantar gün gelir sizi de tartar” dedi.

Tapularının, Hacımaşlı Mahallesi’ne ‘transfer’ edilmesi ile ilgili dava Danıştay’da sürerken bu kez de Hazine’nin mülklerine ortak yapıldığını öğrendiklerini açıklayan Bilgin, “2020 yılında da mahallemizin içerisinde bir imar transferi yapılmış, metrekarelerimizden kesintiler yapılmış, Hazine mülklerimize ortak edilmiş. Bu hukuksuzluğa da dur demek için itirazlarımızı Bakanlığa yaptık. 7 Aralıkta da davalarımızı açacağımızı buradan bildiriyoruz” diye konuştu.

Haziran ayında Başakkkent Belediyesi Meclisi kararıyla Başakkent A.Ş.’ne kentsel dönüşüm yetkisi verildiğini söyleyen Bilgin, “Önünde bulunduğumuz Başakkent A.Ş. Başakşehir Belediyesi tarafından Anayasa'ya aykırı yetkilerle donatılmakta, üstelik yetki sınırını aşıp yetkilendirilmediği parsellerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapmaktadır. Devlet ve belediye yetkililerine sözümüzdür: Özel bir şirket tarafından barınma hakkımızın gasp edilmeye çalışılmasına sessiz kalmayacak ve direneceğiz. Ve günün sonunda bu kirli oyunu bozarak mahallemizde keyfimize göre yaşamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Başakkent Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun “Bizler titizlikle halkımızın yararına olan bir süreci işletiyoruz ama Şahintepe de bazı gruplar halkı yanlış bilgilendiriyor. Bu gruplara itibar etmeyin” sözlerini hatırlatan Bilgin, Belediye Başkanı’na şu soruları sordu:

Yerlerimizin %50 ‘lere varan kesintilere tabi tutulması mı titizlik?

Vatandaşın değil sadece Başakkent A.Ş’nin yararlanabildiği imar uygulamaları hazırlamak mı titizlik?

Yerlerimizin bir sabah ansızın Arnavutköy’e taşınması mı titizlik?

Aynı parsel içerisinde yer alan taşınmazlarda bile adaletsiz bir şekilde kesinti yapılması mı titizlik?

2020 imar uygulaması ile taşınmazlarımıza Hazineyi ve Başakkent A.Ş isimli şirketi ortak etmek mi titizlik?

2020 imar uygulaması ile parsellerde büyük ortak haline getirdiğiniz Başakkent A.Ş’nin bizleri defalarca arayarak psikolojik baskı uygulaması ve tehdit etmesi mi titizlik?
Başakkent A.Ş’nin 7 adada yaptığı gibi; noter onayı dahi olmayan sözleşmeye imza almak mı titizlik?

Başakkent A.Ş’nin 7 adada yaptığı gibi yerlerimizi eksik hesaplayıp devamında 100 binlerce lira borç çıkarmak mı titizlik?

2020 Haziran Belediye Meclisi kararı ile yetkilendirdiğiniz Başakkent A.Ş ‘nin yetkisi olmadığı adalardan birinde komşularımızdan Çetinkaya Ailesi’ nin evinin tuğla ve metal bariyerler ile kapatılması mı titizlik?

“HAKLARIMIZI NASIL ARAYACAĞIMIZI DA ÖĞRENDİK”

Soruların yanıtlanmasını ve Şahintepe halkının ‘cahil’ olmadığını belirten Bilgin, “Artık haklarımızı biliyoruz ve haklarımızı nasıl arayacağımızı da öğrendik. Artık rant sevdalılarının işi Şahintepe’de çok ama çok zor. Gelin bu sevdadan vazgeçin mahallemizin geleceğini bizlerin şekillendireceği bir süreci birlikte başlatalım. Herkes şunu bilsin ki; Şahintepe Halkı uygulanan bunca zulme rağmen bir ses ve tek yürektir ve öyle kalmaya devam edecektir. Bizler, Şahintepeliler olarak Şahintepe’de yaşayan bizleri sokaklarında dolaşan kedileri ve köpekleri, gökte uçan kuşları birlikte savunalım. Bu yağma düzenine ve rantsal dönüşüm saldırılarına karşı tek yürek olalım evlerimize, sokaklarımıza, mahallelerimize, sahip çıkalım ve sahip çıkmak içinde gelin hep birlikte olalım” çağrısı yaptı.