Projenin ÇED raporunun onaylanmasını protesto eden yurttaşlar, Sancaktepe’de biraraya geldi. Sarıgazi Meydanı’nda çift taraflı insan zinciri oluşturan halk “Ya kanal ya İstanbul” dedi.

‘Kanal İstanbul’u yaptırmayacağız’

HABER MERKEZİ

İYİ Parti, İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde “Kanal İstanbul Projesi ve Ardındaki Gerçekler” başlıklı bir panel düzenledi. Panele İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı. Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam’ın konuşma yaptığı panelde, AKP’ye çağrı yapılarak “Bu projeden vazgeçin” denildi. Panelde konuşan İmamoğlu ise “Bu projeyi yaptırmayacağız onu söyleyeyim” dedi.

Bu parayla 9 tane Marmaray yapılır

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP iktidarının Kanal İstanbul’u 2011 yılında açıkladıktan sonra rafa kaldırıp, yıllar sonra yeniden gündeme getirmesine dikkat çekerek, “Karadeniz, Marmara, Ege arasındaki ilişkinin bozulmasındaki ortaya çıkacak travmayı gördüğünüzde insanın uykuları kaçıyor” dedi. İmamoğlu konuşmasında ayrıca “ÇED raporu askıya çıkıyor, itirazlar ediyoruz. İtirazlar yok sayılıyor ve rapor onaylıyor. Beni ikna etmenize gerek yok bilim dünyasını ikna edin yeter. Hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanmalıyız. Binlerce yıldır var olan coğrafyayı yok ediyoruz geri dönüşü yok” ifadelerini kaydetti. Bu projeye harcanacak parayla 9 tane Marmaray yapılır diyen İmamoğlu, sözlerini “Bu projeyi yaptırmayacağız onu söyleyeyim” diye sürdürdü.

Dava açma hakkımı kullanacağım

İmamoğlu önceki gün yaptığı konuşmasında projenin ÇED raporunun onaylanması hakkında, “ÇED raporuna toplumun, kişilerin, hemşehri hukuku çerçevesinde İBB’nin, başka kurumların, sivil toplum kuruluşlarının mahkeme açma hakkı vardır. Ben, şahsen bu konuda mahkeme açma hakkımı kullanacağım. Toplumun da bunu en üst seviyede kullanacağını biliyorum” ifadelerini kaydetmişti.

Panelde konuşan Prof. Dr. Cemal Saydam ise projenin yapılması durumunda Marmara Denizi’nin öleceğine dikkat çekti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.