Kanal İstanbul’un faturası ormanlara çıkacak

HABER MERKEZİ

Kanal İstanbul projesini üstlenecek firma bu yıl belli olacak. İhaleyi kazanan şirkete vergi muafiyetleri getirilmesi planlanıyor. Kanal İstanbul ve koruma kuşağı sınırları içerisinde kalan orman alanlarının ise orman vasfı kaldırılacak.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2 yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı "Kanal İstanbul'un etüt proje çalışmalarını bitirdik ve bakanlarımızla gerekli görüşmeleri yaptık. Gruptaki arkadaşlarımla görüşmeleri yaptık. Kanalın inşası için gerekli olan mevzuat çalışmasını tüm kurum ve kuruluşlarımızın katılımıyla sürdürülüyor" açıklamasının ardından gözler bir kez daha projeye çevrildi. Projenin yasal altyapısıyla ilgili çalışmalara başlanırken, projeyi üstlenecek firma da bu yıl belli olacak.


Bu yıl içinde yapılacak ihale için geri sayım sürerken, Çevre ve Ulaştırma Bakanlıklarının koordinesinde AK Parti grubu yasa teklifi hazırlığına başladı. Habertürk'ün ulaştığı teklif taslağına göre, su yolunun yapımı, yapım usullerinin belirlenmesi, işletilmesi, işletme hakkının devredilmesi, seyir emniyeti ile geçiş ücretlerinin belirlenerek toplanması ulaştırma ve altyapı, imar ve kentsel tasarım projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisinde olacak.

Kanal İstanbul ve koruma kuşağı sınırları içerisinde kalan orman alanlarının orman vasfı kaldırılacak. Yerine 2 katı büyüklüğündeki başka alan orman olarak tescil edilecek. Düzenlemenin ihale öncesi yasalaşması planlanıyor