Kanal İstanbul’un planlama sahasına ilişkin imar uygulamasının iptali yargıya taşındı. Yeniköy halkından Burcu Koç, “Bizler, hem evlerimiz hem İstanbul’umuz hem de doğamız için mücadele veriyoruz” dedi

Kanal İstanbul’un planlama sahasındaki sürgün kararı yargıya taşındı

Kanal İstanbul’a karşı açılan davalara yenileri eklenmeye devam ediyor. Kanal İstanbul güzergahında kalan Yeniköy semtinin sakinleri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan imar uygulamasının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne dün dava dilekçesini sundu.

Bölge sakinlerinden Nurşen Aksoy, “Garibanların mallarını elinden almayın. Yaptığınız çok yanlış” diye seslendi. Elif Anadol da 11 yıldır Yeniköy’de yaşadığını söyleyerek, “Evimiz, yüzde 40’ı alınıp bir kilometre öteye veriliyor. Neden verildiğine dair bir açıklama da yapılmıyor” dedi.

Mahkeme önünde yapılan açıklamaya CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan da katıldı. Açıklamada söz alan davanın Avukatı İsa Öztürk ise sürece ilişkin bilgi verdi. Kanal İstanbul projesiyle ilgili imar planlarından sonra parselasyon planlarının da çıktığını hatırlatan Öztürk, “Binlerce kişi bu parselasyon planıyla mağdur oldu, itiraz ettiler. İtirazlarına cevap beklediler. Maalesef herhangi bir cevap gelmedi. İnsanlar artık mecbur kaldılar. Evlerini, bahçelerini koruyabilmek için dava açmaktan başka idare hiçbir yol bırakmadı. Yapılan uygulamanın çok hukuksuz olduğu çok açık. Onun için de son güne kadar bekledik, dava açmadık, bu yanlıştan dönüleceğini düşünerek. Çünkü çok teknik hata da var. Hatadan dönüleceğini bekliyorum ama maalesef binlerce kişinin itirazları yok sayıldı” dedi.

kanal-istanbul-un-planlama-sahasindaki-surgun-karari-yargiya-tasindi-1015335-1.

'İPTAL KARARI BEKLİYORUZ'

“Bu yapılan uygulamanın iptal edileceğini düşünüyoruz” diyen Öztürk şu ifadeleri kullandı: “Yapılan uygulamayla kendilerince bir şehir hayal etmişler ve burada yaşayan insanları yok saymışlar. Yapılan parselasyonlar 25 bin ve 30 bin metrekare. Oysa burada bir hayat var. İnsanların evi var, bahçeleri var. Kimisinin tarlası var. Kafadan, sıfırdan bir plan yapmışlar. Dediğim gibi, tek çaremiz şu anda idarenin bu vatandaşın itirazını, sesini duymaması nedeniyle bize dava açmaktan başka seçenek bırakmadılar.”

'MÜCADELE EDİYORUZ'

Yeniköy sakinlerinden Burcu Koç ise mülkiyet hakkına dikkat çekti. Koç, şunları söyledi: “Bizler, burada hem evlerimiz için hem İstanbul’umuz için hem de doğamız için mücadele veriyoruz. İnanıyorum ki bu davada iptal kararlarımızı alıp yerlerimizi koruyacağız. yerlerinden, evlerinden, emeklerinden, yıllarından, hatıralarından koparılacak insanlar. Bunun insanlarda açacağı çok büyük, derin, manevi sıkıntılar olacak. Bizler, bu kaygı düzeyini iki yıldır çok üst düzeyde yaşıyoruz. Ötesi, biz, Yeniköy sahile ömür verdik. Orayı canı gönülden seven insanlarız. Bizi ömrümüzle sınamayın.”

ANKA