Kanala değil depreme bütçe

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘hayalim’ dediği ve bilim insanlarının ‘felaket’ olarak değerlendirdiği Kanal İstanbul’a itirazlar sürüyor.

Yurttaşlar, Çevre Düzeni Plan’ında yapılan değişikliğe karşı İstanbul Beşiktaş’ta Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde bir araya gelerek dilekçe verdi.

Burada basın açıklaması yapan Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu “Kanal’a değil depreme bütçe ayrılmalı” dedi. Yapılan açıklamada “Bilim insanları İstanbul’da 1 milyon konutun güvenli olmadığını, 100 bini aşkın konutun ise olası depremde yıkılabileceğini öngörüyor. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu olarak bir kez daha yineliyoruz: İnsanlar deprem olduğu için değil, kötü yapılaşmadan dolayı can verirken, evsiz kalırken, bir avuç zengine kar sağlayacak Kanal Projesi’ne değil depreme bütçe ayrılmalı” dendi.

Plan değişikliğinin, 3 canlı fay hattının yer aldığı bölgede nüfusu Yeni Şehir kurulmasını öngördüğü söylenen açıklama şöyle devam etti:

“Deprem bilimciler Kanal’ın Marmara ağzının İstanbul depreminden şiddetli bir biçimde etkileneceğini açıkça söylüyor. Plan değişikliği, 3 canlı fay hattının yer aldığı bölgede nüfusu 1 milyona varan bir Yeni Şehir kurulmasını öngörüyor. Bu yerleşim deprem ve tsunami riskinin etkilerini büyüyecektir. Yeni Şehir Projesi katliama davetiyedir. ÇED süreci tamamlanmadan 1/100 000 plan değişikliğinin acilen askıya çıkarılması, planın hukuki zemininin aksaklığına işaret ediyor.”