ANIL VARLI Ömür boyu süren bir kanama bozukluğu olan hemofili, kandaki pıhtılaşma faktörü adı verilen protein eksikliğinden kaynaklanan, anne babadan çocuğuna geçen kalıtsal bir hastalık olarak tanımlanıyor. Diz, dirsek, ayak ve organ yaralanmaları hastada hayati riske neden olabiliyor. Hemofili hastalarının hayatları boyunca sağlıklı kalmak için bazı kurallara dikkat etmesi önem taşıyor. Kişi tedaviyi aksatmamalı Hemofili […]

Kanamalar hayati risk taşıyor

ANIL VARLI

Ömür boyu süren bir kanama bozukluğu olan hemofili, kandaki pıhtılaşma faktörü adı verilen protein eksikliğinden kaynaklanan, anne babadan çocuğuna geçen kalıtsal bir hastalık olarak tanımlanıyor. Diz, dirsek, ayak ve organ yaralanmaları hastada hayati riske neden olabiliyor.

Hemofili hastalarının hayatları boyunca sağlıklı kalmak için bazı kurallara dikkat etmesi önem taşıyor.

Kişi tedaviyi aksatmamalı

Hemofili teşhisi yaşla birlikte konulan bir hastalık. Bebek büyüdükçe, özellikle emeklemeye ve yürümeye başladığında hastalığın bulguları ortaya çıkıyor. Hastalığın en önemli belirtileri arasında çocukluk döneminde kolay morarma oluşumu, özellikle eklem içine ve kas içine kendiliğinden olan kanamaların varlığı, ameliyat, sünnet veya diş çekiminde beklenenden uzun süren kanamalar olarak sıralanıyor. Hastalarda diz, ayak bileği, dirsek ve iç organ kanamaları hayati risk taşıyor. Bu nedenle kişinin tedavisini aksatmaması gerekiyor.

Hematoloji Bölümü Uz. Dr. Şebnem İzmir Güner, ‘17 Nisan Dünya Hemofili Günü’ nedeniyle hastaların alması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Tıp alanındaki yeni gelişmelerle önemli tedavi yöntemlerinin yaygınlaştığını aktaran Güner, hastalara şu tavsiyelerde bulundu:

• Fiziksel aktiviteyi eksik etmeyin

• Hastalığınız konusunda bilinçlenin

• Çevrenizi hastalığınız konusunda bilgilendirin

• Tedavi planınızı doktorunuzla birlikte yapın

• Kontrollerinizi aksatmayın

• Diş sağlığınıza önem verin