Fenerbahçe sahasında konuk ettiği Fatih Karagümrük'ü 2-1 mağlup etti. Karagümrük, maçta iki penaltı kazanırken, bunların sadece birini gole çevirebildi. Bülent Kalafat, maçı sıcağı sıcağına değerlendirdi...

Kanarya, atanı ve tutanıyla

Galatasaray deplasmanındaki oyunu geçer not alan, ancak pozisyon üretmekte zorlanan Fenerbahçe ligdeki dördüncü maçında Fatih Karagümrük’ü ağırladı. Akan oyundaki hücum zenginliği beklenenin altında kalan Kanarya, Samatta’nın golleri ve Altay’ın penaltı kurtarışı sayesinde lige yeni çıkan rakibine puan vermedi.

Erol Bulut’un Garry Rodrigues’i düşünmediği Fenerbahçe kadrosundaki kanat oyuncularının neredeyse tamamı merkez orijinli. Ferdi, Thiam ve şimdi Samatta’ya santraforda yer açmak için sağda denenen Valencia... Bu profildeki oyuncular ile etkin hücum yapmanın gereksinimlerinden biri Gökhan Gönül’ün standardının altında kalması sebebiyle eksikti. Buna Sosa ve Ozan’ın rakip blokların arasında top alamaması eklenince sahanın göbeğinde verimsiz bir kalabalık oluştu.

Ozan dışında tamamen yeni bir takımın hücum setlerini oturtması için daha çok zamana ihtiyacı var. Valencia üstünden gerçekleşen link-up’lar dışında bir şeyler görebilmemiz için ikinci yarının ortalarına dek bekledik. Bu kısır süreçte duran toplar Fenerbahçe’ye ilaç olacak gibi duruyor. Erol Bulut da bunlara gerekli önemi veren bir teknik direktör. 1-0’ı getiren golde Caner’in ön direk ortasına Samatta çok rahat vurduysa bunda ortanın kalitesi kadar önemli bir etken daha vardı.

Dördüncü dakikada Sosa, ters taraftaki korneri kısa kullanıp, geri alıp maçın ilk şutunu çekmişti. 24. dakikada golün geldiği kornerde ön direğin nisbeten boş olmasının bir sebebi Sosa’nın kısa korner alternatifi için Caner’in yanında olmasıydı. Bu tehdide karşı Karagümrük’ten iki oyuncu 18 sınırında kaldı. Golün geldiği korneri ise Gustavo’nun geçiş hücumunda uzun bir pasla Gökhan Gönül’ü kaçırması getirmişti.

Galatasaray deplasmanındaki temkinli oyunda Ozan fark yaratmıştı. Bu maçtaysa sahada kaldığı sürece göbeği iyi kapayamadığı gibi hücumda da tıkaç vazifesi gördü. Ozan çıkınca Sosa ilk yarı boyunca onun hareketlendiği sağ çizgiye açıldı. Sezonun ilk akan oyun golü buradan yaptığı bir ortayla geldi ve Samatta skoru 2-0 yaptı.

Erol Bulut’un bundan sonraki hamleleri Fenerbahçe’nin ligde şu ana kadar düştüğü en zor anları doğurdu. Thiam-Sinan Gümüş değişikliği etkisizdi; Thiam o profildeki oyuncudan alınacak katkıyı zaten veriyordu. Sosa yerine Tolga girdikten sonraysa Fenerbahçe’nin oyunu önde oynamaya çalışması maçın sonunu zorlaştırdı. Sabo’nun 2-1 yaptığı penaltıdan sonra, Karagümrük’ün ikinci penaltıyı bulduğu pozisyon tamamen Fenerbahçe’nin takım halinde önde olmasıyla ilgiliydi.

Önceki maçlara göre çok daha fazla geçiş verilmesi ve ikinci devreye Fatih Karagümrük’ün karşılıksız 4 şut atarak başlayıp, maç biterken skora ortak olma şansını yakalaması Erol Bulut’u 3 puana rağmen mutsuz etmiştir. Lemos’un sakar iki penaltı ve kırmızı kartla süslediği performansı da iyi sinyaller vermedi. Çok çabuk bir kademeci olan Tisserand’ın kıymeti zamanla daha iyi anlaşılacaktır.