Fenerbahçe üst üste ikinci defa şampiyonluk parolasıyla geldiği Final Four’da ilk maçında bugün Zalgiris Kaunas’la karşılaşacak. Zorlu maç 19.00’da başlayacak

Kanarya bir kez daha tarih yazmak istiyor

Euroleague’de Final Four’un ilk ayağı bugün oynanacak. Günün ilk maçında son şampiyon Fenerbahçe, Final Four’a kalarak büyük bir sürprizi imza atan Zalgiris Kaunas’la karşı karşıya gelecek. Belgrad’da Stark Arena’da düzenlenecek organizasyonun ilk maçı saat 19.00’da başlayacak ve beIN Sports Haber kanalından naklen yayımlanacak. Geçen sezon yarı finalde Real Madrid’i finalde ise Olimpiakos’u devirerek şampiyonluğa ulaşan Türkiye basketbol tarihinin en önemli başarısına imza atan Fenerbahçe aynı başarıyı tekrarlamak istiyor. Sarı-lacivertliler, Zeljko Obradovic yönetiminde üst üste dördüncü defa Final Four’da yer alacak. Final Four’un ikinci maçında ise Real Madrid ile CSKA Moskova karşı karşıya gelecek, maç 22.00’de başlayacak.

3 takım değişmedi

Geçen sezon da bu seviyede yer alan Fenerbahçe, Real Madrid ve CSKA Moskova, tekrar Final Four’a kalmayı başardı. Bu takımların arasında Yunan ekibi Olimpiakos’un yerine Litvanya’dan Zalgiris girdi. Fenerbahçe, Final Four’daki rakibi Zalgiris’le bu organizasyonda 11. kez mücadele edecek. Rakibiyle bugüne dek 10 kez karşılaşan sarı-lacivertliler, bu maçların 7’sini kazandı. Zalgiris, sarı-lacivertli takımı sadece 3 kez mağlup edebildi. Bu sezon iki takım arasında normal sezonda oynanan maçları ise deplasman takımları kazandı.

Obradovic’in üstünlüğü var

Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic’in Zalgiris Başantrenörü Sarunas Jasikevicius’a karşı üstünlüğü bulunuyor. Obradovic, aktif basketbol hayatında eski oyuncusu olan Jasikevicius’la başantrenörlük kariyerinde 4 kez karşılaştı. İki başantrenörün daha önceki 4 karşılaşması da Fenerbahçe Doğuş-Zalgiris maçlarında oldu. Bu karşılaşmalarda Obradovic, eski öğrencisine karşı 3 galibiyet alırken, 1 yenilgi yaşadı.

CSKA-Real ikinci kez rakip

Final Four’un diğer eşleşmesi olan CSKA Moskova ile Real Madrid, bu seviyede 2. kez birbirlerine rakip olacak.

Geçen sezon İstanbul’da düzenlenen Dörtlü Final’in üçüncülük maçında karşı karşıya gelen iki takımın mücadelesinde kazanan CSKA Moskova olmuştu. Rus ekibi rakibini, Sinan Erdem Spor Salonu’nda 94-70 mağlup etmişti. İki takım ilk kez yarı finalde birbirlerine rakip olacak. CSKA Moskova ile Real Madrid, Euroleague’de ise 22. defa karşı karşıya gelecek.

Rus ekibi, rakibi karşısında önemli bir üstünlük kurdu ve daha önceki 21 maçın 15’ini kazandı. Normal sezonda oynanan maçları ise ev sahibi ekipler galibiyetle tamamladı. CSKA Moskova Başantrenörü Dimitris Itoudis, Real Madrid Başantrenörü Pablo Laso’ya karşı üstünlük kurdu. İki başantrenörün şu anki takımlarıyla birbirlerine rakip olduğu 7 maçın 5’ini Yunan başantrenör Itoudis kazandı.

En çok sayı atan Nikos Galis

Euroleague finali öncesi organizasyon tarihinde en fazla sayı atan oyuncu Nikos Galis oldu. Kupada 1988 yılından itibaren yapılan Dörtlü Finallerde, 1988, 1989 ve 1990 yıllarında Yunanistan’ın Aris ve 1994 yılında da aynı ülkeden Panathinaikos’un formalarıyla mücadele eden Galis, toplam 231 sayı attı. Galis ayrıca Dörtlü Final tarihinde bir maçta en fazla sayı atan (43 sayı) isim olmayı da başarmıştı.

Final Four’un ”asist kralı” Yunan sporcu Theodoros Papaloukas olarak dikkati çekiyor. CSKA Moskova ve Olympiakos takımlarıyla bu seviyede yer alan Papaloukas, 59 asistle ilk sırada yer alırken, Yunan Dimitris Diamantidis, Litvanyalı Sarunas Jasikevicius ve Sırp oyuncu Milos Teodosic 46’şar asistle ikinciliği paylaşıyor.