Euroleague’deki beş maçında dört mağlubiyet alan Fenerbahçe son 13 yılın en kötü başlangıcına imza attı. Sarı-lacivertli ekip altıncı maçında bugün Zalgiris ile karşılaşacak.

Kanarya’nın büyük  buhranı

YUNUS EMRE CEREN

Avrupa basketbolunun son yıllardaki en başarılı takımlardan olan Fenerbahçe, Euroleague’e yaptığı kötü başlangıçla büyük bir krizin içine girdi. Son 5 yılda Final Four oynayıp 1 şampiyonluk elde eden ve bu sezona da kupanın en büyük favorilerinden biri olarak başlayan sarı-lacivertliler, ilk 5 haftada büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Marko Guduric ve Nicola Melli'yi NBA'ye kaptıran ancak sezona Nando De Colo ve Derrick Williams gibi yıldız transferlerle başlayan Fenerbahçe, Euroleague’deki ilk 5 maçında 4 yenilgi aldı.

OBRADOVİC 16 YIL SONRA...

Kanarya bu sonuçlarla 13 yılın en kötü Euroleague başlangıcını yaptı. Ligdeki ilk sezonunda Aydın Örs yönetiminde 5 maçta 4 yenilgi alan sarı-lacivertliler, aradan geçen 12 sezon sonra da bu kötü istatistiğini tekrarladı. Fenerbahçe’nin efsane başantrenörü Zeljko Obradovic de 16 yıl sonra ilk kez Euroleague’de çalıştırdığı bir takımla ilk 5 maçta 4 yenilgi aldı. Euroleague’de 9 defayla en fazla kazanan koç olan Sırp çalıştırıcı, Yunan ekibi Panathinaikos'un başında 2003-2004 sezonunda ilk 5 maçta 4 yenilgi yaşamıştı. O dönem Yunan ekibi son 16'ya kalmayı başarmış ama bu turda elenmişti.

Sarı-lacivertliler, geride kalan sezonun lig etabında aldığı yenilgi sayısına şimdiden yaklaştı. Final Four oynadığı 2018-2019'un normal sezonunda 30 haftada 5 yenilgi alarak lider olan ve bu performansıyla tarihe geçen sarı-lacivertliler, bu sezon ise 5 haftada 4 mağlubiyetle hayal kırıklığı oluşturdu. Fenerbahçe, düşen hücum performansıyla da dikkatleri üzerine topladı. Sarı-lacivertliler, Euroleague’deki 18 takım içinde 69.8 sayı ortalamasıyla ilk 5 haftada 17. sırada yer aldı. De Colo, Kostas Sloukas, Jan Vesely, Willams gibi önemli skorerleri olmasına rağmen Fenerbahçe, Kızılyıldız mts deplasmanında 56, Maccabi karşısında ise 55 sayıda kalarak kötü bir hücum performansına imza attı.

LİGDE DE PROBLEM VAR

Fenerbahçe, Avrupa'daki kötü sezon başlangıcını ligde Galatasaray'la oynadığı derbi maça da yansıttı. Basketbol Süper Ligi'nde geçen hafta sonu sarı-lacivertliler, deplasmanda sarı-kırmızılı rakibine 19 sayı farkla 83-64 yenildi. Sarı-lacivertlier, 6. sezonunu geçirdiği Obradovic'le Türkiye'deki en farklı ikinci mağlubiyetini de derbide aldı.