TEB ‘tekelleşme’ye yol açtığı gerekçesiyle eleştirdiği Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’ın şirketi MAXICELLS A.Ş’ye verilen kan ürünleri ihalesiyle ilgili dava açmaya hazırlanıyor

‘Kandaki tekelleşme’ yargıya taşınıyor


BURCU CANSU

Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’ın şirketi MAXICELLS A.Ş'ye ‘alım garantisi’ ile verilen ve şirketi Türkiye'de bu ürünleri dağıtacak tek kurum haline getiren ihale, Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından yargıya taşınacak.

Serbest eczaneleri devre dışı bırakan ve halkın ilaca daha pahalı ulaşmasına yol açacağı ifade edilen yeni sistem gereği şirket, yerelleşme iddiasıyla başlatılan sürece aykırı olarak ithal ilaçları dağıtmaya başlamıştı. Sancak’ın şirketi MAXICELL devreye girmeden önce kan ürünleri ilaçları iki yöntem ile alınabiliyordu. Birinci yöntemde, kamu hastaneleri yıllık ihtiyacı için ihaleye çıkıyor, en uygun teklifi veren şirketten SGK ilaç alımı yapıyordu.

Hastane, ihaleyi alan firmadan ilaçları alıp deposuna koyuyor ve ihtiyaç halinde hastalara hastane eczanesinden dağıtım yapıyordu. Ayaktan tedavi olan hasta ise reçete ile ilaçları eczanelerden temin ediyordu. TEB, şimdi serbest eczanelerin aradan çıkarılmasının üyelerinin mağduriyetine yol açtığı ve sektörde tekelleşmeye yol açıldığı iddiasıyla yargıya başvurmaya hazırlanıyor.