Baroları bölmeyi ve büyük baroların temsil oranını düşürmeyi amaçlayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Teklifi protesto eden muhalefet, ‘Savunma susturulamaz’ yazılı dövizler açtı. CHP’li Erkek, “Kandırıldık demeyin, teklifi geri çekin” dedi

Kandırıldık demeyin teklifi geri çekin

BirGün ANKARA

AKP ve MHP, TBMM Genel Kurulu gündeminde görüşülen ve görüşülmeyi bekleyen tüm işlemleri erteleyerek baroları bölecek kanun teklifini gündeme getirdi. Dün başlayan çoklu baro görüşmelerinde muhalefetin sesi MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan tarafından kısıldı.

28 maddeden oluşan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu görüşmeleri, HDP’li milletvekillerinin protestolarıyla başladı. İki bin üyeyle bir kentte ikinci baronun kurulmasına olanak sağlayan ve baroların TBB’deki temsiliyet oranını değiştiren teklife tepki gösteren HDP’liler, baroların “savunma yürüyüşü” fotoğraflarını Genel Kurul’a getirdi.

Söz isteyen HDP’li milletvekilleri ayağa kalkarak ellerinde baroların savunma yürüyüşü ve yürüyüşe dönük polis saldırısını içeren fotoğrafları havaya kaldırdı. HDP’liler hep bir ağızdan, Fransız filozof Molier’in “Görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hakime, hele ne iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı” sözlerini okudu. Meclis Başkanvekili Celal Adan ise mikrofonları kapattı ve oturuma ara vererek Meclis TV’nin yayınını sonlandırdı. Adan’ın bu tavrı, diğer muhalefet partilerinin de tepkisini çekti.

TÜRK HUKUK KURUMU’NUN MESAJI

TBMM’deki görüşmeler sırasında, Türk Hukuk Kurumu tarafından milletvekillerine bir mesaj da gönderildi. Baroların bölünmesinin sonuçlarına ilişkin uyarıların yapıldığı mesajda, “Baroların güçsüzleştirilmesi ve ‘yandaş’ barolar türetilmesi amacıyla, yasama eliyle bölünüp parçalanmasının hukuk devletlerinde ve demokratik ülkelerde bir örneği yoktur. Bu gerçekleştiği takdirde, Anayasa ve avukatlık mesleğinin özgürlüğü ve baroların bağımsızlığı ile ilgili uluslararası ilkelere aykırılık kaçınılmaz olacaktır” denildi. Muhalefet milletvekilleri, bu mesajı da görüşmeler sırasında gündeme getirdi.

GERİ ÇEKİN ÇAĞRISI

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de yaptığı açıklamayla Genel Kurul’da olsa bile teklifin geri çekilmesini istedi. Erkek, “Kandırıldık, dememek için teklifi geri çekin. Baro başkanlarının yürüyüşünden korkanlar, baro başkanlarının Meclise gelmesinden de herhalde korktular. Bakalım Genel Kurul’a kabul edecekler mi? Bakalım baro başkanları Genel Kurul’daki tartışmaları izleyici bölümünde takip edebilecek mi?” dedi.

AKP’NİN MUHATTABI FEYZİOĞLU

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise bu teklifin hukuka “ivme” kazandıracağını öne sürdü. Turan, “Barolara sorulmadı, denildi. Külliyen yalan ve yanlış. Adalet Bakanı’mız Barolar Birliği Başkanı’yla yaptığı görüşme sonucunda 30 Baro Başkanı ile saatlerde toplantı yaptı. İstanbul Başkanı o toplantıya gelmediyse biz ne yapalım? Bizim muhatabımız Barolar Birliği Başkanı’dır” diye konuştu. TBMM’deki görüşmelerin hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

***

Çağlayan Aliyesi’nde protesto

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde buluşan yüzlerce avukat, “çoklu baro” düzenlemesine karşı eylem gerçekleştirdi. İstanbul Barosuna bağlı avukatlar, adliye içinde Themis Heykeli önünde buluşarak, “Hak, hukuk, adalet”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganı attı. Beş dakikalık alkışlı protesto gerçekleştiren avukatlar adına konuşan Av. Kemal Aytaç, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. Aytaç, “Barolar ve avukatlar olarak savunmaya karşı yapılmak istenen bu saldırıyı bertaraf etmek için çaba gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.