Batı’nın desteklediği paramiliter milisler Ukrayna’ya akın ederken savaş şiddetleniyor. Zelenski Rusya’nın planlarını bir haftada bozduklarını söyledi. Putin ise “Rusya her şart altında başarıya ulaşacak” dedi.

Kanlı hesaplaşma

Dış Haberler Servisi

Bir haftasını geride bırakan Ukrayna savaşında müzakere masası ikinci kez kurulsa da saldırılar olanca hızıyla devam etti. Çatışmalar Kiev ve Harkov’da yoğunlaşırken Rus donanmasının Odessa’ya çıkarma yapmak için hazırlık yaptığı ileri sürüldü. Odessa açığında mayına çarptığı tahmin edilen gemideki 4 kişi kayboldu.

Başkent Kiev’de sokak çatışmaları için hazırlıklar yapılırken halkın siperler kazmaya devam ettiği, direnişe geçmek için hendeklerde sabahladığı kaydedildi. Harkov’daki saldırılarda yine sivillerin öldürüldüğü kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı ordunun Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini, Mariupol kenti etrafındaki kuşatma çemberinin gidirik daraldığını açıkladı. Balakliya kentinin yanı sıra Vinogradnaya, Sartaka, Vodyanoe, Çistopolye, Novopoltavka yerleşim birimlerinin kontrol altına alındığı kaydedildi. Savunma Bakanlığı sözcüsü Kiev'in Lysa Hora bölgesindeki bir teknolojik radyo televizyon merkezini vurduklarını da duyurdu.

'PLANLARINI BOZDUK'

Ulusa sesleniş konuşması yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ise Rusya’nın planlarını bir haftada bozduklarını söyledi. Rusya’nın kendilerini öldürmeye geldiğini ifade eden Zelenski Batı’lı ülkelere yardım çağrısını da yineledi. Putin’in dile getirdiği endişelerin farkında olduğunu ifade eden Ukraynalı lider onunla her şeyi görüşmeye hazırım ifadelerini kullandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada da Rus ordusundan yaklaşık 9 bin askerin öldüğü, Rusya'ya ait 30 uçak, 31 helikopter, 217 tank, 900 zırhlı araç, 90 top ve 2 hafif sürat teknesinin imha edildiği ileri sürüldü.

'BAŞARILI OLACAK'

Nükleer tartışmaları sürerken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da “Nükleer savaş, Rusya’dakilerin değil, Batı’dakilerin akıllarından geçirdiği bir şey" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise başarılı olacaklarını kaydetti. Elysée Sarayı tarafından yapılan açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile 90 dakika süren telefon görüşmesi gerçekleştiren Putin, "Rusya'nın operasyonu her şart altında başarıya ulaşacak" dedi.

BREST’TE MASA KURULDU

Silahlar susmazken Rusya ve Ukrayna heyetleri Belarus'un Ukrayna ve Polonya sınırındaki tarihi kenti Brest’te bir araya gelmek için yola çıktılar. 8 Aralık 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılışını resmen ilan eden ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun kuruluşunu sağlayan Belovejsk Anlaşması, Brest’teki Belovejsk Orman Bölgesindeki yazlık konutta imzalanmıştı.

LİDERLER TRAFİĞİ

ABD Başkanı Joe Biden’ın Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile Ukrayna krizini görüşeceğini duyuruldu.