Refah seviyesi yüksek ülkelerde kanserden ölümler kalp rahatsızlıklarından kaynaklı ölümlerin iki katı. Uzmanlar bu durumu obezite ve içki-sigara kullanımının artışıyla açıklıyor.

Kanser ana ölüm nedeni olmaya başladı

DİLARA ŞİMŞEK

5 kıtada, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 21 ülkede yapılan bir araştırma, kanserin kalp hastalıklarını geçerek ana ölüm nedeni olmaya başladığını ortaya koydu. Araştırmada, yüksek gelir grubundaki ülkelerde kanserden ölümler kalp rahatsızlıklarından ölümlerin iki katına çıktığı görüldü. Düşük gelirli ülkelerde ise kalp-damar hastalıklarından ölümler, kanserden ölümlerin üç katı.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş ve derneğin yönetim kurulu üyesi Doç. Dr. Özlem Sönmez BirGün’e konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Kanada McMaster Üniversitesi Nüfus ve Sağlık Araştırmaları Enstitüsü yaşları 35 ile 70 arasında değişen 160 bini aşkın hastanın ölüm ve hastalık kayıtlarını inceledi.

Çalışma, Türkiye, İsveç, Kanada, Şili, Arjantin ve Polonya dâhil orta refah düzeye sahip ülkeler ile zengin ülkelerde 50'li yaşlarda kanserden ölme olasılığının, kalp damar hastalıkları ile kıyaslandığında iki buçuk kat arttığını ve bir numaralı ölüm nedeni haline geldiğini ortaya koydu.

Refah düzeyinin düşük olduğu Bangladeş, Pakistan, Hindistan ve Zimbabve gibi ülkelerde ise tam tersi olarak orta yaşlıların, kalp damar rahatsızlıklardan yaşamlarını yitirme riski, kanserin üç katı.

YAŞLI ÜLKELERDE KANSER DAHA FAZLA

Dünya genelinde kalp hastalıklarından ölümlerin oranı yüzde 40. Ancak zengin ülkelerde bu oran yüzde 23.

Orta ve düşük gelirli ülkelerde de zengin ülkelerdeki eğilimin hâkim olması durumunda önümüzdeki yıllarda kanserin küresel olarak ana ölüm nedeni olacağı vurgulandı.

Kanserin görülmesinin zengin ve yoksul ülkelere göre değişiklik göstermesinin yaşam süresiyle bağlı olduğunu aktaran TTOD Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş şunları söyledi:

“Türkiye’de kanserin görülme oranı, Batı ülkeleri ve ABD'nin üçte ikisi kadar. Bu da ortalama yaşam süresinin o ülkelere göre Türkiye’de daha kısa olmasıyla açıklanabilir. Ancak fark açık hızla kapanıyor, biz de yaşlanıyoruz. Böyle devam ettikçe kanser görülme oranları sadece yaş ortalamasının artmasıyla bizde de artacak gibi gözüküyor.”

TTOD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Özlem Sönmez ise kanserin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ana ölüm olarak görülmesinin nedenini obezitenin, içki-sigara kullanımının artması, fiziksel aktivitelerin az olması olarak açıkladı.