Kanser hastalarının yüzde 90’ı sigara içiyor
Fotoğraf: AA

Dilara ŞİMŞEK

Türkiye 15 yaş üstü nüfusta sigara kullanım oranlarında birinci sırada yer alıyor. Türk Üroonkoloji Derneği ve Türk Akciğer Kanseri Derneği, Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle bir araya gelerek tütün kullanımının eş zamanlı mesane ve akciğer kanseri oluşumundaki etkisi ile ilgili verileri paylaştı.

Mesane Kanseri Veri Tabanı’na kayıtlı 2 bin 568 hastadan elde edilen veriler ile gerçekleştirilen çalışmaya göre mesane kanseri hastalarının yüzde 2,1’ine aynı zamanda akciğer kanseri, yüzde 9,9’una kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), yüzde 0,5’ine ise hem akciğer kanseri hem de KOAH eşlik etti.

Hem mesane hem akciğer kanseri olanların yüzde 81,2’sinin sigara kullandığı verilere yansıdı. Sigara kullanan kişilerde her iki kanser tipine de sigara kullanmayanlara göre daha erken yaşlarda tanı konuldu. 2021 yılında 20 milyon kişinin sigara içtiğini, en yüksek oranın 35-44 yaş grubu olduğunu söyleyen Türk Akciğer Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Atila Akkoçlu, şöyle konuştu: “Akciğer kanseri, bir yıl içerisinde yeni tanı alan kanser sıklığında erkeklerde 1. sırada yer alırken kadınlarda 4. sırada. Her yıl yaklaşık 41 bin yeni hastada görülen akciğer kanserinde ortalama yaş ise 60. Hastaların yüzde 90’ı sigara içiyor ki sigara içenlerin de yüzde 90’ını erkekler oluşturuyor. Hastaların yüzde 70’i ise maalesef ileri evrede hekime gidiyor. Özellikle sigara içenlerin bu hastalığa çok daha fazla önem vermesi, gerekli tetkikleri zamanında yaptırmaları büyük önem taşıyor.