Kanser ilacı Acalabrutinib, ağır Covid-19 vakalarında potansiyel bir tedavi stratejisi olabilir

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'de gerçekleştirilen bir araştırmada, Acalabrutinib adlı kanser ilacı, ağır Covid-19 hastaları üzerinde endikasyon dışı olarak denendi. Normal olarak selektif BTK inhibitörü olan ilaç, bu deneme kapsamında 11'i tamamlayıcı oksijene, 8'i de mekanik ventilasyona bağlı 19 hastaya uygulandı.

Science Immunology'de yayınlanan makaleye göre, hastalardan 18'inde oksijen düzeyinin arttığı gözlendi. 10-14 günlük tedavi süresince hastaların çoğunluğunda oksijen düzeyinin 1 ile 3 gün arasında arttığı ve gözle görülür bir toksisite oluşmadığı belirtildi.

FDA onayı bulunan bu ilaç, pek çok B-hücreli kanserin tedavisinde kullanılıyor. Bu araştırmada ise ilacın ağır Covid-19 hastalarıyla ilişkilendirilen sitokin fırtınasının yarattığı komplikasyonun çözümüne katkı sağlayabileceği belirtiliyor.

Covid 19'a bağlı olarak vücudun bağışıklık sisteminin virüse aşırı tepki vererek "dosttan düşmana dönüşmesi" olarak tanımlanan sitokin fırtınası, Covid-19 hastalığının ağır seyriyle ilişkilendirilen bir olgu olarak değerlendiriliyor.

Bu deneme kapsamında kullanılan bu ilaçla, hastaların CRP ve IL-6 değerlerinin artan oksijenasyonla birlikte hızlıca normal değerlere döndüğü belirtiliyor.

Acalabrutinib tedavisi sonunda, tamamlayıcı oksijen desteği alan 11 hastanın 8'i oda havası solunumuna çıkarılırken; mekanik ventilasyon desteğindeki 8 hastanın 4'ü başarılı bir şekilde ekstübe edildi, 2'si ise oda havasında solunuma alındı.

Araştırmada bir BTK inhibitörüyle konaktaki aşırı inflamasyonun hedeflenmesinin ağır Covid-19 vakalarında tedavi stratejisi olabileceği ve bulguların uluslararası düzeyde randomize kontrollü bir klinik denemeyle teyit edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Kaynak: Science Mag