Pandemi kanser tanı ve tedavilerinin bir sene aksamasına neden oldu. Dr. Düşünceli, “Önümüzdeki günlerde bazı kanserleri ileri evrede göreceğiz” derken, Doç. Dr. Yıldırım, kanserle ilgili yanlış ve doğruları anlattı.

Kanser tedavileri bir yıldır aksıyor

HABER MERKEZİ

Covid-19 vaka artışı durdurulamıyor. Son açıklanan verilere göre vaka sayısı 37 bini aşarken koronavirüs salgını başta kanser olmak üzere birçok hastalığın erken teşhis ve tedavisinin ertelenmesine neden oldu.1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Fikret Düşünceli, salgın nedeniyle kanser teşhis, tedavi ve düzenli kontrol süreçlerinin son bir yıldır aksadığını vurguladı.

Tüm kanserlerde pandemi boyunca polikliniklere başvuruların azaldığına işaret eden Dr. Düşünceli, tanı ve tedavide bir yıl geç kalmanın alarm niteliğinde olduğunu kaydetti. “Bu önümüzdeki günlerde bazı kanserleri ileri evrede görebileceğimiz anlamına geliyor” diyen Dr. Düşünceli, şöyle konuştu:

“Hastalar hastaneye bu yıl başvurduğunda belki evre 2 safhasında ameliyatını yapacağız. Bazı kişilerde kolonoskopi, endoskopi gibi işlemleri yapamadık, biyopsi alamadık ve bundan dolayı kanser tanısı konulamadı. Kanser teşhisleri bu yüzden geçen yılki bazı istatistiklerde daha az görünüyor. Ama bu bir yanılsama, kanser azalmadı.”


AMELİYATLAR ARTTI

Dr. Düşünceli, geçen sene en fazla ameliyat yaptıkları grubun kanser hastası olduğuna dikkat çekti: “Bazı bazı hastaların ameliyatını çok fazla erteleme şansı yoktu. Geçen yıl oransal olarak kanser ameliyatlarının sayısı arttı diyebilirim. Önceden 100 ameliyattan 15’ini kanser ameliyatları oluştururken geçtiğimiz yıl 60 ameliyatın 20’si kanser vakalarıydı.”

Öte yandan Adana Eczacı Odası (ADEO) Sosyal Sorumluluk Komisyonu ve Koşu Grubu, kolon kanseri için farkındalık organizasyonu düzenledi. Farkındalık koşusu için bir araya gelen eczacılar, sağlıklı beslenme ve spora dikkat çekti. ADEO Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, “Sigara ve alkol kullanım alışkanlığı tüm diğer kanser türlerindeki gibi değiştirilebilir risk faktörlerinden. Meslektaşlarımız birçok rahatsızlık gibi kanseri önlemede de sporun önemine dikkat çekti ve tanı alan hastalara moral vermek amaçlı ‘mücadeleden vazgeçme’ mesajı verdi” dedi.

5 YANLIŞ 5 DOĞRU

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım, kanserle ilgili 5 doğru bilinen yanlışı sıraladı.

Yanlış: Kanser bulaşıcıdır.

Gerçek: Hayır, kanser bulaşıcı değildir, sadece nadiren organ nakli yapılmış kişilerde eğer verici kişide kanser varsa nakil yapılan kişide kanser gelişebilir.

Yanlış: Şekerli gıdalar tüketmek kanserin kötüleşmesine neden olur.

Gerçek: Hayır. Yapılan çalışmalar şekerli gıdalar yemenin kanseri daha kötüye götürdüğünü gösteren bir çalışma bulunmuyor. Ancak şekerli gıdaları fazla tüketmek obeziteye ve karaciğer yağlanmasına neden olarak birçok kanser gelişimi için risk oluşturuyor.

Yanlış: Cep telefonları kansere neden olur.

Gerçek: Hayır, cep telefonları DNA hasarı yapabilecek enerjiye sahip değil. Bu konuda yapılan 400 binden fazla kişiyi içeren 20 yıllık bir araştırmada beyin kanseri gelişimi ile cep telefonu kullanımı arasında bir ilişki bulunamadı.

Yanlış: Bitkisel tedaviler kanseri iyileştirir.

Gerçek: Hayır, bitkisel ürünler tedavi edici değildir. Bununla birlikte bitkisel tedaviler kanserde kullanılan ilaçlarla etkileşim yaparak tedavinin etkinliğini azaltmakta ya da yan etkileri artırır.

Yanlış: Kanser her zaman geri gelir, nükseder.

Gerçek: Erken evre birçok kanserde uygun tedavilerle kanserin geri gelme ihtimali oldukça düşüktür.

***

NASIL KORUNUR?

♦ Tütün ürünlerinden kaçının.
♦ İdeal kiloda olmaya çalışın.
♦ Hareketsizlikten kaçının.
♦ Alkolden uzak durun.
♦ Sağlıklı beslenin.