Yüz yüze eğitim salgın gölgesinde devam ederken ortak alanlarda risk büyük. GMO’nun açıklamasında kantin ve yemekhanelerde hijyen ve gıda güvenliğine önem verilerek etkin denetimin şart olduğu vurgulandı.

Kantinlerde denetim şart

HABER MERKEZİ

Covid-19 gölgesinde okullar açılırken salgın tehlikesi giderek artıyor. Özellikle ortak kullanım alanlarında tedbirlerin alınması büyük önem arz ediyor. Hijyen önlemlerinin yanı sıra salgın, temiz su ile yeterli ve güvenilir gıdaya erişiminin gerekliliğini bir kez daha gösterdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası (GMO), bir açıklama yayımlayarak okul kantini ve yemekhanelere dikkat çekti.


2019’da 7 yaşındaki ilkokul öğrencisi Mert’in şırınga şeklindeki çikolata kapağının boğazına kaçması sonucu ölümünün hatırlatıldığı açıklamada benzer olayların yaşanmaması için denetimlerin titizlikle yapılması gerektiğine dikkat çekildi: “Gıda ambalajları, hem gıda ile temasa uygunluk açısından hem de tüketici gruplarının tüketim sırasında zarar görme risklerini önleyecek şekilde mevzuata uygun olmalı. Gıda ambalajı üreticilerinden, ambalajlı gıdaları kabul eden gıda işletmelerine, kantin işletmecisinden, okul idarecilerine kadar herkes yasal olarak sorumlu.”

Kantin ve yemekhanelerin temizliğinin yeterli düzeyde olmasının en önemli nokta olduğuna dikkat çekilen açıklamada alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

• Ambalajsız verilen her türlü gıda maddesinin doğru sıcaklıkta ve uygun koşullarda muhafaza edildiğinden emin olunmalı.

• Tam gün eğitim veren okullarda alınacak öğle yemeği hizmetlerinde sadece fiyat politikası üzerinden gidilmemeli, olmazsa olmaz şartları sağlamayan firmalar tercih edilmemeli.

• Yemekhanelerde tüm hijyen kuralları gözetilerek ve yemeğe geliş saatleri planlanarak hizmet verilmeli.

• Menüler salgın döneminde bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde düzenlenmeli.

• Yemekhane ve kantinlerdeki masa ve sandalyelerin araları 2 metre olacak şekilde ve çapraz oturma düzenine göre planlanmalı.

• Tüm yemekhane ve kantin çalışanlarının istisnasız önlük, bone, siperlik, maske ve eldiven kullanması sağlanmalı. Gün içerisinde yoğunluk durumuna ve hizmet türüne göre belirli aralıklarla eldiven ve maske değiştirilmeli.

• Görevli personelin hijyen eğitimi belgelerinin yanı sıra belirli periyotlarda portör muayenelerinin yapılması da en önemli noktalardan biri. Ayrıca kantinlerde satılan ambalajlı ürünlerin etiketlerinde bulunan, işletme kayıt/onay numarası, son tüketim tarihi, tavsiye edilen tüketim tarihi ve saklama koşulları gibi bilgilerin incelenerek satın alınması ve muhafaza edilmesi gerekmekte.

UYGULAMALAR YETERSİZ

Açıklamada, mevcut denetçi sayısının yetersiz olduğunun altı çizilerek şöyle denildi:

“Bunca yıldır yapılan çalışmalarda denetlemelerin etkin yapılamadığı, yayınlanan genelge ve tebliğlere rağmen kamu kurumlarının mevzuatının ve uygulamalarının yetersiz kaldığı ve bunun sonucunda en son iki cana mal olduğu halkımızca bilinen bir gerçek.