Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan adli yıl açılış törenine katılması tepkilere neden olan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na karşı olağanüstü kurultay yapılabilmesi için 10 baro imza verdi. İzmir ve Diyarbakır Baro Başkanları, avukatların sorunlarının 'dağ gibi' olduğunu söyledi.

Kanuna göre TBB'nin olağanüstü genel kurul yapması gerekiyor: Barolar sayıyı tamamladı

DİLAN ESEN

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan adli yıl açılış törenine katılarak 52 baronun tepkisine neden olan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu için olağanüstü kurultay yapılmasına dair süreç başladı. Olağanüstü kurultayın yapılabilmesi için 10 baro imza verdi. Avukatlık kanununa göre 10 baronun imzası, TBB’nin olağanüstü genel kurul yapması için yeterli.

Feyzioğlu’nun söylemlerinin avukatlık mesleğinin her gün daha fazla kan kaybetmesine yol açtığını söyleyen Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, “Avukatların sorunları dağ gibi ve bu sorunlara sırtını dönüp başka meselelerle uğraşması bizim açımızdan kabul edilebilir değil” ifadelerini kullandı. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ise bundan sonraki taleplerin değerlendirilmesine yönelik kısmın barolar birliği yönetim kurulunda olduğunu söyledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Cihan Aydın, kendilerinin de olağanüstü kurultay için imza verdiğini ve 10 baroya ulaşıldığı için sürecin başladığını açıkladı. Konuya dair BirGün’e konuşan Aydın, bu durumun yeni bir süreç olmadığını belirtirken şunları söyledi:

KAN KAYBETTİK

“TBB Başkanı’nın söylemleri, mesleğe sırtını dönüşü, meslektaşlarımıza yönelik gerçekleştirilen saldırılara kayıtsız kalışı mesleğimizin ve baroların her gün daha çok kan kaybetmesine yol açıyor. Dolayısıyla bu kararı almamızdaki birincil sebebimiz bu. İkincil sebebimiz ise adli yıl açılış töreninde söylemiş olduğu ‘Söz konusu vatansa gerisi teferruattır’ şeklinde bir hukukçunun hiçbir koşulda dile getiremeyeceği bir söze imza atması. Biz bunu çok vahim bir durum olarak değerlendiriyoruz, çünkü teferruat olarak görülen şeylerin içinde bütün temel hak ve özgürlükler var. Yaşam hakkı, işkence yasağı, ifade ve basın özgürlüğü, kadın cinayetleri ve çocuk istismarı var.”

Memleketin temel sorunlarının Feyzioğlu’nun bahsettiği ‘teferruatın’ içinde olduğunu aktaran Aydın, “Bunların teferruat olarak görülmesi hukuk örgütleri açısından kabul edilemez. Üçüncü olarak da Suriye’ye yönelik operasyonlara dair tutumu ve sivillere ilişkin söylemiş olduğu sözleri bizim açımızdan son derece tehlikeli ve talihsiz bir açıklama. Bunlar bu kararı vermemizdeki temel etkenler ama irili ufaklı başka şeyler de var. Avukatların sorunları dağ gibi ve bu sorunlara sırtını dönüp başka meselelerle uğraşması bizim açımızdan kabul edilebilir değil” dedi.

KARAR ALINACAK

Kanuna göre Barolar Birliğinin olağanüstü genel kurul yapması gerektiğini açıklayan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Barolar Birliği bir karar alıp bu karar doğrultusunda işlem yapacak. Yaşanan süreçle ilgili değerlendirmelerde ortaklaşamıyoruz. Bundan sonraki taleplerin değerlendirilmesine yönelik kısım barolar birliği yönetim kurulunda” diye konuştu.

TBB’nin olağanüstü genel kurula çağrılması için 10 baronun imza vermesi yeterli oluyor. Avukatlık Kanunu’nun 115. Maddesi’nde, olağanüstü genel kurul için ‘Birlik Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde veya en az on baronun yönetim kurulları yazı ile isterse Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır’ şartı bulunuyor.

Feyzioğlu için süreç, 52 baronun boykot etmesine karşın Saray’da düzenlenen adli yıl açılış törenine katılmasıyla başlamıştı. Olağanüstü kongre çağrılarından ilkini, o dönemde Ankara Barosu yapmıştı. 10 baronun çağrısının ardından Türkiye Barolar Birliği seçimli genel kurul yaparsa bu Türkiye’de bir ilk olacak.