Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla, özel okullardaki öğretmenlerin de “Uzman öğretmen” sertifikası alabileceği ancak özlük haklardan yararlanamayacağı belirtilirken CHP’li Murat Emir, "Ayrımcılığa son verin" çağrısında bulundu.

Kanunla ayrımcılık

Mustafa BİLDİRCİN

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun getirdiği ilk ayrımcılık, güvencesiz çalıştırılan özel okul öğretmenlerini vurdu. Milli Eğitim Bakanı Özer, özel okullarda görevli öğretmenlerin kanun ile getirilen, “Uzman öğretmen” sınavlarına girebileceğini ancak maaş zammından ve özlük haklarından yararlanamayacağını belirtti. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Murat Emir, “Ayrımcılığa son verin” çağrısında bulundu. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yöneticisi Ozan Fındık ise “Bakanlık bizimle alay ediyor” dedi.


AKP’nin 12 maddeden oluşan Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi, tüm itirazlara karşın yasalaştı. 15 Ocak 2023 tarihi itibarıyla uygulamaya konulacak kanun, itirazları haklı çıkartarak şimdiden öğretmenleri böldü.

ÖZLÜK HAKKINDA AYRIM

Eğitimcilerin şiddetle karşı çıktığı, “Öğretmenlikte kariyer basamakları” öngören teklifin özel okullarda görevli öğretmenleri de kapsayacağı ancak özel okul öğretmenlerinin kanun ile gelen yeni özlük haklarından yararlanamayacağı belirtildi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Öğretmenler arasında hiyerarşi kurmuyoruz” dese de “Uzman” ve “Başöğretmen” sınıflandırmalarının öğretmenleri özlük haklarında dahi ayrıştıracak olması tepkiyle karşılandı.

ÖZELDE KARŞILIĞI YOK

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Örgütlenme Sekreteri Ozan Fındık, “Bu yasada özel sektörde çalışan öğretmenler yok. Bu yetmezmiş gibi üzerine resmen bizimle alay ettiler” diye konuştu. Kanun ile getirilen kariyer basamaklarının özel sektörde bir karşılığı olmadığını söyleyen Fındık, “Bir öğretmen devlete atanmamış olacak ve 10 yıl boyunca özelde çalışacak. 10 yılın ardından KPSS’ye girip devlete atanmaya çalışacak. Böyle bir şey mümkün değil. İnsanlar, mezun olduklarında ilk birkaç sene KPSS’ye hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

BU AYIBA SON VERİN

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de ayrımcılığı TBMM gündemine taşıdı. Emir, öğretmenleri, “Kadrolu, sözleşmeli” ve “Ücretli” olarak ayıran AKP iktidarının eğitimciler arasındaki ayrımcılığı giderek daha da körüklediğini söyledi. AKP iktidarlarının en başarısız olduğu alanların başında eğitim geldiğine dikkati çeken CHP’li Emir, “Dağ fare doğurdu. Öğretmenler sorunlarının çözülmesini beklerken iktidar, yalnızca 12 maddeden oluşan ve sorunları yok sayan kanun teklifi ile mevcut sorunları daha da büyüttü” dedi. Emir, özel okullarda görev yapan öğretmenlerin büyük bölümünün düşük ücretlerle ve güvencesiz çalışma koşulları ile mücadele ettiğinin altını çizerek, “Çocuklarımızın geleceği için canla başla çalışan öğretmenlerimiz bir darbe de Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndan yedi. İktidara sesleniyorum, öğretmenleri bölmeyin, bu ayıba, ayrımcılığa son verin” diye konuştu.