KAOS GL farkında

CHP başta olmak üzere, bilinen tüm sözde karşıtçılar; genel olarak anca eveliye geveliye konuşmalarını-duruşlarını sürdürebilirlerken 26 Ekim İnterseks Farkındalık Günü’nü anımsayabilmelerini onlardan bekleyecek değiliz kuşkusuz. ”Dişi, erkek, erdişi” üzerine daha önce yazmıştım köşemde ya, her tür ayrımcılığa karşı savaşkan tutumuyla KAOS GL daha aydınlatıcı biçimde ele alıyor konuyu. Şöyle diyor:

“İnterseks nedir? İnterseks bireyler erkek ya da dişi sayılamayacak veya hem erkek hem dişi sayılabilecek cinsiyet özellikleriyle doğarlar. İnterseks bireylerin cinsiyet özellikleri ve bedenleri insan cinsiyetlerinin sağlıklı birer varyasyonudur. İnterseks bireyler tipik kadın veya erkek tanımına uymayan anatomik cinsiyet özelliklerinin (kromozomlar, genital, ve/veya üreme organları) bir karışımına sahiptirler. (…)İnterseks biyolojik bir gerçektir fakat insan vücudu ve cinsellik arasında sosyokültürel bir ilişki bulunduğu için cinsiyet, cinsel yönelim ve aktiviteyle karıştırılabilir. Aksine, interseksin cinsel kimlikle bir bağlantısı yoktur: interseks bireyler, interseks olmayan bireylerle aynı cinsel tanımlamalara sahiptir. (…)İnterseksin ayrıca cinsel yönelimle de bir bağlantısı yoktur.(…)Bazı interseks bireyler tıp tarafından eril, dişi, erkek, kadın, interseks, interseks eril, interseks dişi, interseks kadın, interseks erkek olarak tanımlamabilir. Bazıları da hiçbiriyle tanımlanamaz. (…)Kişinin toplumsal açıdan kendini ait hissettiği cinsel kimliği doktorlar tarafından değil ancak kendisi tarafından tarif edilebilir. Esas olan bireyin kendi tanımıdır. İnterseks bireyler hermafrodit midir? Hermafrodit kelimesinin kaynağı Yunan mitolojisinde hem erkek hem kadın olan -hem kadın hem erkek cinsel organlarına sahip olan Hermaphroditus’a dayanır. Bazı interseks bireyler bu tanımın ışığında kendilerini hermafrodit olarak tanımlasalar da bazı bireyler tarafından küçük düşürücü bir kelime olarak sayılır ve sadece interseks bireylerin kendileri tarafından kullanılmalıdır. (…)İnterseks aktivistleri, interseks bireylerin eşit haklara sahip olmasını ve halkın bilinçlenmesini istemektedir. Bu bilinçlenme şunları kapsamaktadır: 1) İnterseks doğal bir çeşitliliktir. 2) interseks bireyler gereksiz genital operasyonların ve hormon tedavilerinin çoğunlukla zararlı olduğunu göstermektedir. 3) İnterseks bireyler vücutlarına ne yapılacağına kendilerine karar vermelidir(sağlık sorunlarının dışında). (…)İnterseks dendiğinde pek çok kişinin aklına hermafrodit ya da çift cinsiyetlilik çağrışımlarıyla “yarısı kadın-yarısı erkek” bir beden gelse de, interseks durumun birçok şekli vardır, tek bir kategori değildir. İnterseksler tipik “kadın” veya “erkek” tanımına uymayan anatomik cinsiyet özelliklerinin(kromozomlar, genital, ve/veya üreme organları) bir karışımına sahiptirler. (…)Cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine işaret etmeyip, cinsiyet hallerinden biri olduğundan, “interseks durumları/deneyimleri olan kişiler” ifadelerini kullanıyoruz. (…)İnterseks kişiler, rızaları olmadan, insanlık dışı ve aşağılayıcı cerrahi ve hormonal prosedürlere tabi bırakılıyorlar. (…)Çoğu interseksin, cinsiyet tartışmalarında örnek olarak kullanılmaktansa, hak ihlalleriyle nasıl savaşılacağını tartışmaya öncelik verdiklerini unutmayın…”

“İnterseksler basında neredeyse yok!” diyor Kaos GL Derneği ve ekliyor: “Bir haber, interseks olmayı ‘sıradışı’ bir olgu olarak sunuyor, seçilen anlatılarda interseks olmaya dair sadece ve sadece ‘mutsuzluk, dünyanın yıkılması, şaşkınlık’ gibi duygulara yer veriliyor. Haber kurgusu ve içeriği itibariyle intersekslerin yaşadığı zorluk ve ayrımcılığı hak haberciliği dili ile vermek bir yana, intersekslerin temel insan haklarından hiç bahsetmiyor… Sonuç niyetine: Türkiye’de intersekslerin yaşadıkları ve mücadeleleri yazılı basında yer almıyor. Bilgiler yanlış ve hep interseks olmak ‘bizden’ bir mesele olarak değil de ‘dışarıdan’ bir mesele olarak temsil ediliyor…”

İnterseks Farkındalık Günü kutlu olsun!