Kapadokya kurtuldu!

Yunus Emre Ceren

Nevşehir’in ilçesi Avanos’a bağı Özkonak ve Göynük köylerinde toplamda bin 306 hektarlık alanda altın madeni ruhsatı alan Kanadalı Canterra adlı şirket ‘rezerv düşüklüğü’ nedeniyle alandan çekildi. Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, “Rezervin düşük olması bahane, mücadele sonucu alandan çekildiler. Kapadokya kurtuldu” dedi.

Şirketin bu kararı bölgede sevince neden olurken belediye hesabından ‘Kapadokya’ya müjde’ şeklinde duyuruldu.

BirGün’e konuşan Başkan İbaş, “Mücadelemiz başarıyla sonuçlandı, şirket orman işlerine sahayı teslim etti. Arama çalışmaları dün itibariyle son bulmuş oldu. Umarım şirket diğer bölgelerden de çekilir” diye konuştu.

Altın madeninin dünya mirası olan Kapadokya’ya büyük zararlar vereceğini hatırlatan İbaş şu ifadelerini kullandı: Dünyanın imrenerek baktığı bir bölge burası. Dünyanın, Türkiye’de bildiği iki yer var; biri İstanbul diğeri ise Kapadokya. Dağın tamamı altın olsa ne olacaktı, Kapadokya’nın değerinin yanında ne önemi var. Peri Bacaları’nın içi altın dolu olsa bile çıkartılmaz” diye konuştu.

Şirketin bölgeden ayrılma kararı öncesinde Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri üyeleri Canterra’ya ruhsat veren Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) hakkında suç duyurusunda bulundu. Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe veren üyeler MAPEG yetkililerin ‘Temel Milli Yararlara Karşı Faaliyette Bulunmak Üzere Yarar Sağlama’, ‘Görevi Kötüye Kullanma’ ve ‘Çevre Kanuna Muhalefet suçlarından yargılanmasını istedi.