Peri bacalarında yapılan yola izin vermesiyle gündeme gelen Kapadokya Alan Başkanlığı, turistik gezi yapan Çek Cumhuriyeti’nden bir heyeti, UNESCO heyeti gibi gösterip kendisine ‘tam not’ aldırdı.

Kapadokya'ya tam not veren 'UNESCO heyeti' turist kafilesi çıktı
Fotoğraf: kapadokyaalan.ktb.gov.tr

Peri bacalarının ortasında, dünya mirası Kapadokya’da yapılan yola izin vermesi ile gündeme gelen Kapadokya Alan Başkanlığı, turistik bir gezi için Kapadokya’da olan Çek Cumhuriyeti’nden bir heyeti UNESCO heyeti gibi gösterip kendisine ‘tam not’ aldırdı.

Evrensel'den Özer Akdemir'in ulaştığı UNESCO Türkiye Ofisi resmi bir ziyaretinin söz konusu olmadığını, heyetin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile bir ilgisinin olmadığını, söyledi. Konuyla ilgili görüşüne başvurulan Kapadokya Alan Başkanlığı, “Numaranızı bırakın, size dönelim” yanıtını verirken, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliğinden yetkili ise, "Şu anda resmi bir görüşme var, o nedenle sizi yetkili birisiyle görüştüremeyeceğim. Pazartesi arayın" dedi.

Kapadokya’da peri bacalarının ortasından geçen yola izin vermesi ile gündeme gelen Kapadokya Alan Başkanlığı şimdi de kurmaca bir ziyaretle gündeme geldi. Kapadokya Alan Başkanlığının, Çekya Cumhuriyeti Büyükelçilik yetkilileri ve bir tane UNESCO üyesinin bulunduğu heyeti kendilerini ziyaret edip olumlu görüş veren UNESCO heyeti gibi yansıttığı ortaya çıktı. Gazetelerde yer alan “UNESCO’dan Alan Başkanlığına tam not” başlıklı haberlerle ilgili UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ise UNESCO’nun Alan Başkanlığına resmi bir ziyaretinin söz konusu olmadığını ve haberlerdeki heyetin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile bir ilgisinin bulunmadığını açıkladı.

TURİSTİK ZİYARET GÜZELLEMEYE ÇEVRİLDİ

Geçtiğimiz günlerde çeşitli internet sitelerinde yer alan haberlerde UNESCO heyetinin Kapadokya Alan Başkanlığını ziyaret ettiğine yer verildi. “UNESCO’dan Kapadokya Alan Başkanlığına tam not”, “UNESCO’dan Alan Başkanlığına övgü” gibi başlıklarla verilen haberlerde, heyetin ağzından “Kapadokya Alan Başkanlığının bürokrasiyi azaltan ve süreçleri hızlandıran çalışma modelinin bölgeye önemli bir katkı sunduğunu ve çalışmalardan çok memnun oldukları” değerlendirmelerine yer verildi.

"O HEYET UNESCO TÜRKİYE MİLLİ KOMİTESİ HEYETİ DEĞİL"

UNESCO heyetinin Kapadokya Alan Başkanlığı ziyareti ile ilgili açıklama yapan UNESCO Türkiye Milli Komisyonundan bir yetkili bu ziyaretin UNESCO ile ilgisinin olmadığını dile getirdi. Adını vermek istemeyen yetkili; “Oradaki heyet UNESCO Milli Komisyon heyeti değil. Onlar Çek Cumhuriyetinden gelen bir heyet. Yani bizim UNESCO Milli Komitesi heyeti orada yer almıyor. O yüzden birazcık yanlış yapılmış bir haber. Yani sanki bizim heyetimiz gitmiş ve onaylamış gibi gözüküyor, öyle değil aslında” dedi. Çek heyetinin Kapadokya Alan Başkanlığı ziyaretini kendilerinin de dolaylı yoldan öğrendiklerini belirten yetkili; “Nasıl öyle bir toplantı oldu, nasıl UNESCO heyeti adı altında yayımlandı bu haberler bilmiyorum” diye konuştu.

"HEYET TURİST OLARAK GİTMİŞ!"

Kapadokya Alan Başkanlığının bölgeyi koruması beklenirken büyük tahribatlara neden olan projelerin önünü açtığını söyleyen Kapadokya Koruma Grubu Üyesi Mimar Zeynep Çöloğlu şunları dile getirdi: “Bir devlet kurumuna yakışmayacak beyanlarda bulunarak halkımızı yanıltmaya sürekli olarak devam etmektedirler. Basında çıkan “UNESCO Heyetinden Kapadokya Alan Başkanlığına Tam Not” başlığındaki haberin özel olarak yaptırıldığı aşikardır. UNESCO’yu arayıp durumu sorduğumuzda bölgeye Çek Cumhuriyeti’nden yetkililerin turistik amaçla gezmeye gittiklerini, konu ile alakalarının olmadığı ve hatta yetkili üye olmadıklarını öğrendik.”

"KAPADOKYA’YI BU KURUMDAN KORUMAK GEREKİYOR!"

Basın yoluyla halkın yanıltılmaya çalışıldığını belirten Çöloğlu, “Ancak bunu yaparken bile oldukça amatör davranılmış ve o kadar kendi kendilerini övmüşler ki olayın aslını anlamamak mümkün değil, kılıfına bile hiç uyduramıyorlar. Kapadokya’nın bu kuruma ve yetersiz, hırslı yöneticilerin eline terk edilmiş olması büyük haksızlık. Kapadokya’yı bu kurumdan korumak gerekiyor. Yıllardır arkeolojik alanlarda, restorasyon çalışmaları yapan bir mimar olarak aldığım eğitim, memleketimde yaşanan bu içler acısı kültür ve doğa katliamlarına karşı durmamı gerektiriyor” dedi.

"ALAN BAŞKANLIĞI DEZONFORMASYON SUÇU İŞLEDİ"

Haberlerle ilgili görüşlerini aldığımız Kapadokya Çevre Platformu Sözcüsü MükreminTokmak, kendi araştırmalarında da Kapadokya’ya gelen heyetin UNESCO’dan değil, Çekya Cumhuriyeti’nden gelen ve içinde sadece birisinin Çekya’nın UNESCO üyesi olduğunu gördüklerini söyledi.

Alan Başkanlığının “dezenformasyon suçu” işlediğini belirten Tokmak, “Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Geçtiğimiz üç ay içerisinde Kapadokya’yı bu güne kadar en ciddi yıkımla yüz yüze bırakan yol projesine karşı yaptığımız her açıklama Alan Başkanlığı tarafından itibarsızlaştırılmaya çalışıldı” dedi. Tokmak Alan Başkanlığının yaptığı dezenformasyonlara şu örnekleri sıraladı:

• “Bu yol için yasal dayanağınız var mı demiştik, cevap olarak ‘var’ dediler ve hiçbir bilimsel veriyi ya da raporu ortaya koymadılar.

• Sismik araştırmalar yapıldı mı dedik, ‘evet’ dediler ama hiçbir veriyi kamuoyu ile paylaşmadılar.

• Saklı Kiliseye mesafesi ne kadar diye sorduk cevap olarak ‘18 metre’ dediler, gidip ölçtük o zaman 8 metre idi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonunu da eleştiren Tokmak, “Görevi kurumsal olarak Kapadokya’yı korumak olan kurumların işlerini bu temelde yapmaları ve bu vandallığa ‘dur’ demeleri gerekiyordu” dedi. Tokmak; “Başka ülkenin UNESCO üyelerini UNESCO’nun resmi temsilcileri gibi gösterip bunu servis edenler ve bu yıkımı bu yolla perdelemeye çalışanlar “dezenformasyon” suçu işlemişlerdir” dedi.