Çam fıstığı ile ünlü Kozak Yaylası’ndaki bölgesinde granit ocağı işletmesi ve kırma eleme tesisi projesinin kapasitesi artışı için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi

Kapasite artırımına mahkeme ‘dur’ dedi

BirGün EGE

Bir yanı İzmir Bergama’ya diğer yanı ise Balıkesir Ayvalık’a kadar uzanan Kozak Yaylası’nda bulunan ülkenin tek doğal fıstık çamı ormanları, son yıllarda maden ocaklarının tehdidi altında. Bölge halkı ise madenlere karşı mücadelesini sürdürüyor.

Kozak Yaylası’nda İdeal Stone Maden ve Otomotiv Sanayi şirketi tarafından granit ocağı işletmesi ve kırma eleme tesisi projesinin kapasitesi artışı için verilen ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararına karşı Ayvalık Tabiat Derneği ve Ayvalık Belediyesi tarafından açılan davada, İzmir 6. İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Mahkeme, kararının hukuka aykırı olduğunu belirtti.

MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, bölgenin güzelliğinin, estetiğinin, doğallığının bozulmaması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Ergin, “Karakoç Deresi’nin sulak alan statüsünde kalması, pirina kokusu yayan fabrikanın önlem alması, Karaayıt’ın madencilere depo olmaması için, göreve geldiğimiz günden beri mücadele ediyoruz, mücadeleyi aksatmaksızın sürdürmeye de devam edeceğiz. Bu mücadeleyi sürdüren ve desteklerini esirgemeyen Avukat Günay Benli ve Avukat Canan Yılmaz’a, gönüllü olarak davamızı üstlenen Avukat Filiz Sonsuz’a, birlikte mücadele yürüttüğümüz Bergama Çevre Platformu ve Burhaniye Çevre Platformu’ndaki arkadaşlarımıza ve yaşam savunucusu dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.