Adalet Bakanlığı’nın verileri mahkumların, “Yerlerde yatıyoruz” iddialarının haklılığını ortaya koydu. 396 cezavinin toplam kapasitesi 286 bin 797 iken 1 Aralık itibarıyla tutuklu ve hükümlü sayısı 336 bin 315’e ulaştı.

Kapasitenin 50 bin fazlası mahkum
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye’deki toplam tutuklu ve hükümlü sayısı, ceza infaz kurumlarının toplam kapasitesini 49 bin 518 aştı. Ceza infaz kurumlarının toplam kapasitesi 286 bin 797 ile ifade edilirken 1 Aralık itibarıyla tutuklu ve hükümlü sayısı 336 bin 315 oldu.

Mahkumların, “Yerlerde yatıyoruz” iddialarını doğrulayan güncel veriyi CHP Milletvekili Murat Emir açıkladı. Nisan ayı başında cezaevlerindeki kapasite fazlasının 27 bin 704 olduğunu hatırlatan Emir, 1 Aralık tarihi itibariyle bu sayının 49 bin 518’ ulaştığını belirtti. Emir, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, “Kapasite fazlası sekiz ayda iki kata yakın artmış. Mahkumlar nerede yatıyor?” diye sordu.

KAPASİTE FAZLASI 49 BİN

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 1 Aralık 2022 tarihli güncel verileri üzerinden ceza infaz kurumlarının kapasite sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Emir, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Ceza infaz kurumlarında kalan tutuklu ve hükümlülerin şikayetlerini anımsatan Emir, giderek artan kapasite sorununu gündeme getirdi. 1 Nisan-1 Aralık döneminde toplam tutuklu ve hükümlü sayısının yüzde 8 artarak 336 bin 315’e ulaştığını belirten Emir, “Kapasite fazlası 49 bin 518’e ulaşmış durumda” dedi.

BAKANLIK FARKINDA

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde, cezaevlerinin kapasitesine yönelik, “Çağdaş anlayışa uygun yeni ceza infaz kurumlarının yapılması zorunluluk arz etmektedir” ifadesinin kullanıldığının altını çizen Emir, şunları kaydetti:

“Adalet Bakanı, sorunu yalnızca izlemekle yetiniyor. Yine resmi verilerden 2020 yılında o da yalnızca bir adet olmak üzere ceza infaz kurumunun hizmete girdiğini anlıyoruz. Bunun haricinde de ek binalar yapılmış. Ancak, 2021 ve 2022 yılları için kapasite artışına dair bir bilgi bulunmuyor. Şu anda cezaevlerindeki kapasite fazlası artışı 49 bin 518’e ulaşmış durumda ve giderek artmaya devam ediyor.”

NEREDE YATIYORLAR?

CHP’li Emir’in, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle sorduğu soruların arasında şunlar yer aldı:

“Şu anda kapasite fazlası olan 49 bin 518 tutuklu ve hükümlü nerede yatıyor? Cezaevlerindeki kapasite sorunu ile ilgili bakanlık ne gibi önlemler alıyor? 2021 ve 2022 yıllarında ceza infaz kurumlarının kapasite artışına ilişkin ne gibi yatırımlar yapıldı? 2023 yılı için ceza infaz kurumlarının kapasite artışına yönelik herhangi bir planlama bulunmakta mıdır?”