Ankara Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla kapatılan hastaneler, Covid-19 yoğun bakım servisi olarak tekrar açılıyor. SES Ankara Şubesi Eşbaşkanı Yalçınkaya, “Bu hastaneleri kaptan sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmalı” dedi.

Kapatılan hastaneleri birer birer açıyorlar

İsmail ARI

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla tüm itirazlara rağmen kapatılan 139 yıllık Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ardından Dışkapı Çocuk Hastanesi de yeniden açılıyor. Ayrıca, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin eski binaları da Covid-19 yoğun bakım servisi olarak yeniden açılacak.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin C bloğu önce 25 yataklı Covid-19 yoğun bakım servisi olarak açıldı. Ardından buraya altı yatak daha eklendi. Numune Hastanesi şu an Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı olarak hizmet veriyor. Kapatılan Dışkapı Çocuk Hastanesi de Dışkapı Eğitim Araştırma Hastanesi'ne bağlı olarak Covid-19 yoğun bakım servisi olarak açılacak” dedi.

ESKİ BİNALAR YOĞUN BAKIM OLACAK

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin boşaltılan eski binalarının da yoğun bakım servisine dönüştürüleceğini açıklayan Yalçınkaya, “Kapatılan hastanelerin bu şekilde parça parça ve apar topar açılması da doğru değil. Hem hastaların sağlığı hem de sağlık çalışanlarının sağlığı için doğru bulmuyoruz. Geçen günlerde Antep’teki bir özel hastanede yaşanan faciayı gördük. Yoğun bakımlar ruhsatlandırılması gereken, bir standardı olması gereken ve yeterli sayıda sağlık çalışanının bulunması gereken alanlar” diye konuştu.

kapatilan-hastaneleri-birer-birer-aciyorlar-821378-1. YASAL İŞLEM BAŞLATILMALI

“Hastane yatağının ve hastanenin fazla olması sağlığın değil sağlıksızlığın bir göstergesidir. Yatak sayısını arttırmak ve hastane sayısı arttırmak bir reform değildir” diyen Yalçınkaya sözlerini şöyle tamamladı:

“İki yıldır kapalı olan ve şimdi teker teker açılan bu hastaneler zaten mikrop yuvasına döndü ve yeterli personel de yok. Bu hastaneler şehir hastanesinin açılmasıyla birlikte öngörüsüz olarak kapatıldı. Bu hastanelerin kapatılmaması gerekiyordu ve bu yüzden de bu hastaneleri kapatan sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmalı. Burada kamu zararı var ve halk sağlığı tehlikeye atıldı. Etlik Şehir Hastanesi'nin inşaatı tamamlanıp açıldığında da yine bazı hastanelerin kapatılacağı söyleniyor. Bu hataların yapılmaması lazım.”