Üç haftada 3 milyondan fazla Ukraynalı komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. En fazla göçmene ev sahipliği yapan Polonya ve Macaristan’dan göç uzmanları anlattı: Göç akını sürecek, açık kapı politikası sürmeli. Barınma sorununa kalıcı çözüm bulunmalı.

Kapılar açık kalmalı

Umut SERDAROĞLU

Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle dünya yeni bir göç krizi ile karşı karşıya. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre 24 Şubat’tan bu yana 3 milyon Ukraynalı ile 157 bin üçüncü ülke vatandaşı komşu ülkelere geçti. Donetsk ve Luhansk bölgelerinden de Rusya’ya yüzbinlerce geçiş var. BMMYK Macaristan Sözcüsü Zoran Stevanovic ve Varşova Üniversitesi Göç Araştırma Merkezi Müdürü Justyna Szalanska göçü ve sığınmacıların koşullarını anlattı.


12 MİLYON KİŞİ ÜLKE İÇİNDE MAHSUR

Ukrayna’yı terk edenlerin 3 milyonu aştığını, 12 milyondan fazla kişinin ise savaştan etkilenen bölgelerde mahsur kaldığını söyleyen Stevanovic, göçün süreceğini dile getirdi. Stevanovic, “Yaşanan mülteci krizi, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da en hızlı büyüyen mülteci krizi. Bu denli hızlı oluşunun nedeni bütün komşu ülkelerin sınır kapılarını açması. Açık sınır politikası mülteciler için gerekli ve hayati bir öneme sahip. Ancak devam etmeli. Bunun için çağrıda bulunduk” dedi.

Ukrayna’dan göç edenleri, gittikleri ülkelerde yeni bir süreç beklediğini anımsatan Stevanovic, şöyle konuştu: “Mültecilerin kaydı, kabulü ve konaklaması ulusal makamlar tarafından yönetilmekte. Avrupa Birliği mülteciler için geçici koruma statüsü verdi. Bu kapsam dışında kalan sığınmacılar için, AB üye devletlerinin ve diğer sığınılan ülkelerin onları kendi topraklarına kabul etmeye devam etmesi, bireysel başvuruları değerlendirmesi ve uluslararası koruma sağlaması çok önemli.”

kapilar-acik-kalmali-992945-1.



SPOR SALONLARI GÖÇMENLERE AÇILDI

Varşova Üniversitesi Göç Araştırma Merkezi Müdürü Justyna Szalanska ise Ukrayna’dan gelen mültecilerin Polonya’daki durumunu aktardı. Ülkede bir göçmen kampı kurulmadığını söyleyen Szalanska, şu bilgileri verdi: “Göçmenlerin barınma ihtiyaçları 3 farklı biçimde karşılanıyor. İlk seçenek belediye spor salonları, eski gösteri alanları, oteller ve diğer büyük mekânlar gibi grup konaklama tesisleri. Bu gibi yerlerde 300-400 kişi bir arada kalıyor. İkinci olarak kendi imkânlarıyla ya da sivil toplum örgütlerinin yardımlarıyla özel konaklama alanlarında 30-40 kişi bir arada kalıyor. Üçüncüsü Polonyalılar tarafından sunulan boş oda veya yedek dairelerde konaklıyorlar. Hükümetin şu anda mülteci kampı açma gibi bir planı yok. Acil barınma ve daha uzun vadeli barınma çözümleri bulmaya çalışıyor.”

Göçmenler için yeni bir kanunun yürürlüğe girdiğini aktaran Szalanska, “Bu kanunla Polonya’ya gelen tüm Ukrayna vatandaşları 18 ay boyunca ülkede barınabilecek, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanabilecek” dedi.

SIĞINMACI ÇOCUKLARA LEHÇE DERSi VERİLECEK

Göçmen çocukların eğitim sorununa da değinen Szalanska şöyle konuştu: “Eğitimleri şimdilik Polonyalı öğretmenler tarafından yürütülecek. Aynı zamanda haftada 5 saat Lehçe dersleri verilecek. Çocukların eğitimini kolaylaştırmak adına Ukraynalı öğretmenlerin de işe alınması planlanıyor ancak bu eğitimin nasıl olacağını şimdilik bilmiyoruz.” Öte yandan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Önümüzdeki hafta daha büyük bir mülteci dalgası beklediklerini duyurdu.