Güvenlik yasa tasarısını geri çektiren Fransa halkına sol partilerden neoliberal politikalara ve sermaye sınıfına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Kapitalizme karşı ayağa kalk

Fransa’da polis şiddeti içeren görüntüleri yayımlayanlara hapis cezası öngören güvenlik yasa tasarısının protestolar sonucu askıda kalmasını sağlayan yurttaşların, ülkedeki sermaye düzenine karşı mücadeleyi büyütmeleri yönünde sol partilerden ortak bir çağrı geldi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin giderek otoriterleştiğini ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde aşırı sağın yükselişe geçtiğini hatırlatan Fransa’daki sol partiler, “Sefaletten, işsizlikten, faşistleşmeden, savaşlardan ve çevre tahribatından başka bir şey getirmeyen kapitalizme karşı emekçileri, gençliği ve yüreği ilerlemeden yana bütün yurttaşları ayağa kalkmaya çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

SALGINI FIRSAT BİLDİ

Aralarında Fransa Devrimci Komünist Partisi (PCRF) ve Fransa’da Komünist Yeniden Doğuş Kutbu’nun (PRCF) da bulunduğu altı sol parti, “Fransa ve Avrupa Birliği’nde antikomünizme ve faşistleşmeye karşı hep beraber” başlığıyla yaptığı ortak çağrıda, Macron yönetiminin pandemiyi fırsat bildiğine işaret ederek neoliberal politikalara karşı mücadelenin önemine dikkat çekildi. Açıklamada, ülkedeki işçilerin, gençlerin, göçmenlerin ve hayatını emeğiyle kazanan tüm yurttaşların ekonomik kriz koşulları karşısında insanca yaşam olanaklarını yalnızca mücadeleyle elde edebileceği hatırlatıldı.

EYLEMLER DEVAM EDECEK

Altı parti yıl sonuna kadar eylem planı oluşturulduğunu da duyurdu. Buna göre, ay boyunca başkent Paris başta olmak üzere birçok kentte özgürlük karşıtı yasalara son verilmesi için protestolar düzenlenecek. Ayrıca, Fransız Komünist Partisi’nin (PCF) 1920’de Komünist Enternasyonal’e katılma kararı almasının yüzüncü yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek.

BİRLİKTE MÜCADELE

Sol partiler şu başlıklarda ortak direniş önerdi:

►Macron hükümetinin sermaye sınıfının çıkarları doğrultusunda attığı adımlara karşı çıkılması,

►Gazetecileri, Sarı Yeleklileri, sendikacıları, göçmenleri ve eylemlere katılan yurttaşları suçlu gibi gösteren özgürlük karşıtı yasalara karşı harekete geçilmesi.

►Sosyal, demokratik, ekolojik, barışçıl yeni bir yöne girebileceği iddia edilen AB’nin kendine içkin olan gerici, karşı devrimci, emperyalist niteliğinin vurgulanması,

►Soruşturulan ve baskıya uğrayan sol partilerle dayanışma sağlanması.