Türkiye bayraklı ‘İnce Karadeniz’ adlı yük gemisinde Kaptan Bora Ekşi'yi bıçaklayarak öldüren ve 8 mürettebatı da yaralayan Ergin Aktaş hâkim karşısına çıktı. Duruşma 22 Aralık saat 10.00’a ertelendi.

Kaptan Bora Ekşi’nin katili hâkim karşısına çıktı

Meral DANYILDIZ

HİNT Okyanusu'nda Türkiye bayraklı ‘İnce Karadeniz’ adlı yük gemisinde Kaptan Bora Ekşi'yi bıçaklayarak öldüren ve 8 mürettebatı da yaralayan Ergin Aktaş bugün hâkim karşısına çıktı. Kaptan Ekşi’yi öldüren Aktaş hakkında ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ talebiyle birlikte ‘135 yıla kadar hapis’ cezasının istendiği dava bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.

EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILSIN

Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan sanık Aktaş, mağdurlar, mağdurlar ve yakınları, avukatlar da salonda hazır bulundu. Kaptan Ekşi’nin babası Vahdettin Ekşi beyanında sanıktan şikâyetçi olduğunu ve en ağır şekilde cezalandırılmasını istediğini belirtti. Kaptan Ekşi’nin kız kardeşi İrem Mutlu da “Hiçbir indirim yapılmasını kabul etmiyorum. Maktul abim sanığa karşı her zaman iyi niyetli yaklaşırken sanık ajitasyon yaparak bunu kötüye kullandı” dedi.

Sanık Ergin Aktaş ise yaptığı savunmada olayın detaylarını anlattı. Aktaş, zaman zaman rahatsızlandığını ve Bora Kaptan’ın kendisine ilaçlarını verdiğini, iyi niyetle yaklaştığını kabul etti. Aktaş, 10 Kasım’da ‘inşallah bir gün peygamber efendimiz için de anma yapılır’ dediğini söyledi. Aktaş şu iddialarda bulundu: “Bu olaydan sonra Bora Ekşi benimle konuşarak yaptığımın doğru olmadığını söyledi. Ben de kendisinden özür diledim.”

kaptan-bora-eksi-nin-katili-hakim-karsisina-cikti-790586-1.

Ancak bu konu sebebiyle kendisine kin beslemediğini öne süren sanık, olay tarihinde ilaç aldığını savunarak şu iddialarda bulundu: “Olay tarihinde ilaç almıştım ve kendimi bir askeri gemide düşünerek kaptanı da yabancı bir kaptan olduğuna inanarak yemekhaneye giderek ekmek bıçağı aldım, önce köprü üstüne çıktım. Daha sonra Bora Kaptan’ın kamasına indim.” İşlediği cinayeti daha önce de itiraf eden Aktaş, ifadelerini yineleyerek “Kapıyı çaldım, kim o diye seslendi, ilaç almak istediğimi söyledim ve içeri girdim.”

Duruşma sonrası açıklama yapan Kaptan Bora Ekşi’nin babası Vahdettin Ekşi “Her gün bizi katlediyor. Öyle bir duygu yaşıyoruz. Bütün aile fertleri psikolojik tedavi görüyoruz. Adalete güveniyorum. Ondan şikâyetçiyim. En ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum. Ailenin en küçük bireyinden en büyük bireyine kadar bizi perişan etti. Yuvamıza bomba koydu, dağıttı. Şimdi de birçok laf kalabalığıyla deli olduğunu söyleyip mahkeme heyetini kandırmaya çalışıyor. Benim inancım şu ki adalet mutlaka tecelli edecek. Eşim zaten perişan. Hanımı perişan. İlaçlarla ayakta durmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti tarafından Sanık Ergin Aktaş’ın tutukluluk haline karar verildi ve dava 22 Aralık saat 10.00’a ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Endonezya'nın Semerang Limanı’ndan yükünü aldıktan sonra okyanusa açılan ‘İnce Karadeniz’ gemisinde makine yağcısı olarak çalışan 34 yaşındaki Aktaş, kaptan Ekşi'yi öldürmüş, geminin Sri Lanka'ya ulaşmasının ardından gözaltına alınmış ve Sri Lanka'nın Colombo şehrinden özel bir ekiple Türkiye'ye getirilerek, tutuklanıp cezaevine gönderilmişti. İddianamede Aktaş’ın 10 Kasım 2019 tarihindeki saygı duruşu esnasında disiplinsiz davranması nedeniyle kendisini uyaran gemi kaptanına öldürmeye karar verdiği anlatılmıştı. İddianameye göre Aktaş, geminin Hint Okyanusu'nda bulunduğu anda acil müdahale edilmesi gereken bir durumda yardım gelemeyeceğini ve telefonların iletişim kurulamayacağını araştırdığı da aktarıldı. Katilin, ilaç alma bahanesiyle Ekşi’nin kamarasına girdiği, ardından da Kaptan’ı öldürdüğünün anlatıldığı iddianamede, Aktaş’ın 8 gemi mürettebatına da saldırdığı ifade edilmişti. Ayrıca Aktaş hakkında ‘Ceza Ehliyeti Tam’ raporu da verilmişti.