Soma Katliamı 6’ncı yılında unutulmadı. Siyasi partiler, sendikalar ve Emek Meslek örgütleri açıklamalarında sermayenin işçileri hâlâ ölüme gönderdiğini vurguladı

Kâr hırsı uğruna Soma’da katledilen 301 işçi unutulmadı: Yüreğimizin ateşi sönmedi

Sermayenin kâr hırsı uğruna Soma’da 301 madencinin katledilmesi 6’ncı yılında da unutulmadı. Katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri anma etkinlikleri düzenlerken siyasi partiler, sendikalar ve pek çok kurum da işçilerin göz göre göre ölüme gönderilmesine tepki gösteren açıklamalar yaptı.

Manisa Soma’da Beşyol Madenci Anıtı önünde bir araya gelen SHD, KESK, SOL Parti, Bağımsız Maden-İş üyeleri katliamda hayatını kaybeden işçileri andı. Soma Katliamı üzerinden geçen 6 yılda değişen hiçbir şeyin olmadığı vurgulandı. Koronavirüs salgını sürecinde de üretimi durdurmak yerine işçilerin ölümle burun buruna çalıştırıldığına dikkat çekildi. Yapılan açıklamalarda, işçilere yönelik iktidar destekli sermaye saldırılarına karşı işçi sağlığı ve iş güvenliği için birlikte mücadele vurgusu yapıldı.

İŞÇİYİ EMEKÇİYİ ÖLÜME GÖNDEREN SERMAYEDİR

SOL Parti yaptığı açıklamada, Somalı 301 işçinin ülke tarihinin en büyük işçi katliamında yaşamını yitirmesinin nedeninin sermayenin daha fazla kazanma hırsı olduğunu belirtti. Açıklamada Soma A.Ş patronu Can Gürkan’ın maden işletme yasağının kaldırılarak ruhsatının geri verildiği ve hakkında tahliye kararı çıkarıldığı hatırlatıldı. Soma sanıklarının son infaz yasasından yararlanarak tahliye edildiğinin altı çizilerek şöyle dendi: “Soma yüreklerimizde ateşi sönmemiş, kapanmamış bir yara. Bugün Soma katliamında yitirdiklerimizi bir kez daha anıyor ve O’nları unutmayacağımızı beyan ediyoruz. Nisan ayında tespit edilebilen 220 işçi kardeşimizi daha işçi cinayetine kurban verdik. Pandemiye rağmen çarkları döndürerek üretime devam edenler işçiyi, emekçiyi ölüme gönderen sermayedir, onun adına ülkeyi yönetenlerdir.”

Bağımsız Maden İş adına yapılan açıklamada “Bu ülkede her ay açıklanan iş cinayetlerinde, kaybettiğimiz yüzlerce işçi kardeşimizin ölerek teyit etmeye devam ettiği gibi en ucuz şey işçinin, yoksulun yaşamı ve emeği” ifadelerine yer verildi.

SHD ise şu açıklamayı yaptı: “Soma Katliamının üzerinden 72 ay geçti. Anneler-babalar 72 aydır evlatsız, çocuklar 72 aydır babasız; geride kalan eşler, kardeşler 72 aydır o acı ile yaşıyor. Adalet ise 72 aydır hala emeği ile geçinen tüm yurttaşlardan esirgeniyor!”

SOMA’NIN HESABINI ER YA DA GEÇ SORACAĞIZ

KESK’in açıklamasında ise hukukun çöküşünün Soma Davası’yla bir kez daha gözler önüne serildiği vurgulanar şu ifadeler kullandı: “Gizli tanıkların, itirafçıların iftiraları üzerinden, sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek, daha birçok hukuki niteliği tartışmalı belge ve istihbarat notlarıyla insanlara müebbet ya da onlarca yıl cezalar veren yargı, Soma katliamında madenin patronu Can Gürkan’ın bir işçi için 5 gün hapis yatmasını yeterli gördü. Hukuki, politik, ekonomik ve ahlaki olarak göçmüş bu düzenden, Soma’nın hesabını er ya da geç soracağız” dedi.

MADEN ŞİRKETİNİN AÇGÖZLÜ SAHİPLERİNİ UNUTMAYACAĞIZ

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise, 6 yıl önce yaşanan katliamın, sömürü hırsı ve neoliberal politikaların şirketleri getirdiği noktayı gösterdiğini belirtti. Koramaz yaptığı açıklamada “Üzerinden kaç yıl geçerse geçsin, yargı ne karar verirse versin, bizler, 301 madencinin ölümünü, siyasi iktidarın ve kamu kurumlarının sorumluluğunu, madenci şirketin açgözlü sahiplerini ve faciaya sebep olan kişileri asla unutmayacağız” dedi.

İNFAZ YASASI’YLA FAİLLERİN ÖNÜ AÇILDI

HDP Emek Komisyonu da yazılı bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı: “Denetimsizlik, tedbirsizlik, işverenlerin cezai sorumsuzluklarıyla birleşince iş cinayetlerindeki artışa da sebep olmaktadır. İşçilerin, hak kaybı yaşanmaksızın geçimleri güvence altına alınmalıdır. İşten atma yasaklanmalıdır. Zorunlu çalışma yapılan madenlerde, salgın koşullarına göre 3 vardiya sistemi değiştirilmeli, 5-6 vardiya biçiminde düzenleme yapılmalıdır. Koruyucu ekipmanlar kısıtlama yapılmaksızın karşılanmalıdır. İşçilere, ailelerine bulaştırma riskinden dolayı koruyucu ekipman gideri ödenmelidir.”

SOMA’DA ALINMAYAN ÖNLEM SALGINDA DA ALINMIYOR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de madenlerdeki iş güvensizliğine dikkat çekerek Somalı madencileri andı. Özel “Bugün de değişen bir şey yok. Hatta bugün o üretim baskısıyla koronavirüse rağmen işçilerin ve bütün bir ilçenin sağlığını hiçe sayan uygulamalar da yapılıyor. O gün Soma’daydık, öncesinde uyardık, faciada ağladık, arkasından bugünlere kadar takip ettik. Soma’daki madencinin ve Soma’nın kaderinin ve kederinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Vicdanı olan herkese sesleniyoruz. Soma’yı unutmayın, unutturmayın başka Soma’lar olmasın” ifadelerini kullandı.

SOMALI ÇOCUKLAR PARK YERİNE MEZARA GİTTİ

kar-hirsi-ugruna-soma-da-katledilen-301-isci-unutulmadi-yuregimizin-atesi-sonmedi-731151-1.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması bulunan ve dün 11.00-15.00 arasında kısıtlamadan muaf tutulan 0-14 yaş arası çocuklar da 4 saatlik izinlerini ailelerinin ve akrabalarının mezarlarını ziyaret ederek geçirdi.

Babalarının mezarının başına gelen çocukların üzüntüsü yüzlerine yansıdı. Amcası Mustafa Haral’ı ziyarete gelen 6 yaşındaki Dilruba Haral, “Amcamı ziyarete geldim. Çok duygulandım” dedi.

Babası İbrahim Kutbey’in mezarını ziyarete gelen 14 yaşındaki Fatma Gül Kutbey ise “Babam vefat ettiğinde 8 yaşındaydım. 6 sene geçti. Küçük yaşta yetim bırakıldım. Başkaları yüzünden yetim bırakıldım. O günkü acıyı kalbimde hissediyorum. Bizim de hayalimiz vardı. Babamla birlikte gezelim, bu hastalıkta babamla birlikte parka gidelim. Bugün çocuklara izin verildi ama oyun oynayamadık, onun yerine mezarlığa geldik. Burukluk var. Kendimi çok kötü hissediyorum. Boğazım düğümleniyor” diye konuştu.

Babası İbrahim Kutbey’i çok özlediğini belirten Beytullah Kutbey ise “11 yaşındayım. Babamı çok özlüyorum. 6 seneden beridir göremiyorum. Babamla eğlenmek yerine bugün mezarlığa geliyoruz. Bugün izin günümüzdü, parka gideceğimize babamızın yanına geldik onu çok özlüyoruz” ifadelerini kullandı.

SOMA KATLİAMI HÂLÂ SICAKLIĞINI KORUYOR

Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu, Soma katliamının altıncı yılında ortak açıklama yaparak, “Soma’yı unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Ankara Tabip Odası’nda Covid-19 salgını nedeniyle basına kapalı yapılan toplantıya DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İKK, ASMMO Ankara ve Ankara Tabip Odası yöneticileri katıldı.

Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu adına ortak açıklama yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgülü, “Türkiye’nin en büyük toplu işçi ölümü olan Soma katliamı aradan geçen 6 yıla rağmen hâlâ sıcaklığını koruyor. Soma’da beşi mühendis, 301 maden işçisini yitirdiğimiz o günden bugüne acılarımız, yaralarımız daha da büyüdü” diye konuştu.

Emek ve meslek örgütlerinin katliamın yıl dönümü dolayısıyla kentteki Madenci Anıtı önünde yapmak istedikleri anma etkinliğinin Valilik tarafından pandemi gerekçesiyle yasaklandığını hatırlatan ATO Başkanı Vedat Bulut, “Salgından kaynaklı 20 kişinin anma yapmasına izin vermediler ama biliyoruz, madenlerde yüzlerce kişi iç içe sosyal mesafe olmaksızın çalışıyor” diyerek tepki gösterdi.