İsveç’in Malmö kentinde eline tüfek alıp göçmenleri kuş gibi avlamaya çıkan ırkçı seri katil yakalandı.

İsveç’in Malmö kentinde eline tüfek alıp göçmenleri kuş gibi avlamaya çıkan ırkçı seri katil yakalandı. Son bir yıl içinde, Malmö’de yaşayan göçmenlere karşı, polisin açıklamasına göre, en az 10 ırkçı saldırı düzenlendi. Saldırıların sorumluları, şimdiye kadar bulunamamıştı. Bölgede yaşayan göçmenler, özellikle Afrika kökenli vatandaşlar, polis tarafından “Hedef sizsiniz, önleminizi alın,  karanlık indikten sonra yalnız sokağa çıkmayın” şeklinde uyarılmıştı. İsveç’te havanın, kış aylarında, öğleden sonra yaklaşık saat üçte karardığı göz önünde tutulacak olursa göçmenlerin can güvenliği, İsveç polisi tarafından iyiden iyiye gözden çıkartılmıştı. Kentteki panik havası, Avrupa kökenli iki göçmen kadının, gece vakti, evlerinin penceresinden girmeye başlayan, uzun namlulu silahlardan çıktığı belirlenen kurşunlarla yaralanmasıyla iyiden iyiye artmıştı. İsveç’te 1991-1992 yılları arasında da ırkçı seri bir katil, zamanında başkent Stockholm ve Uppsala bölgesine dehşet saçmıştı. Yirmi yıl aradan sonra tekrar eden vaka için resmi ağızlardan yapılan “Evet, tekrar ırkçı seri katil dehşeti ortalıklarda” açıklamasının ardından haftalar sonra bir katile ulaşıldı.

Pazartesi günü gözaltına alınan 38 yaşındaki, İsveçli Peter Mangs için salı günü eldeki delillere bakılarak savcılıkça tutuklama kararı çıkartıldı. Soruşturması boyunca Peter Mangs, kendisine yöneltilen bütün suçlamaları reddetti. 1 kişiyi öldüren, 8 kişiyi öldürmek isterken yaraladığı düşünülen Peter Mangs için açılacak davanın, soruşturmanın geniş tutulması sebebiyle kasım ayının sonuna yetişmeyeceği duyuruldu. Peter’in polis tarafından evinde bulunan silahlardan birinin, ırkçı saldırılardan en az birinde kullanılmış olduğu kesinleşti. Yine de polis, Peter’in bu işte yalnız olmadığını düşünüyor. Bir örgüt bağlantısı olmasa da, Peter’le ya da birbirleriyle iletişim içinde bulunmasalar da başka ırkçı seri katillerin, Malmö’de göçmen avı yaptıkları sanılıyor. Malmö’deki göçmenler, Peter’in yakalanmasının ardından bile rahat nefes alamadılar.

Soruşturmayı yürüten Savcı Solveig Wollstad ve Malmö polis yetkilileri, Peter’le ilgili olarak doğru düzgün hiç bir şey açıklamıyor. İsveç basını, katil zanlısıyla ilgili olan tüm bilgileri ABD’de yaşayan babasından edindi. Yüzünü ve adını deşifre etmeyen baba, olaylar için “Anlaşılır gibi değil” diyor. Oğlunu, inanılmaz kibar ve akıllı biri olarak tanıdığını söyleyen baba, oğlunun aspergers sendromu sahibi olduğunu hatırlatıyor. İnsanlarla sağlıklı sosyal ilişkiler kurmakta zorluk çeken ve karşısındakiyle empati kuramayan bu hastalar, dar kapsamlı bir konuda, ana konuyu hiç anlamadan, örneğin fritözler hakkında sayfalar dolusu ansiklopedik bilgiyi beyinlerinde depolayabiliyorlar.

Yirmi yıldır Amerika Florida’da ağabeyleriyle birlikte yaşayan ve yeni emekli olan baba, oğlunun iki yaşındayken beyin içinde ve çevresinde aşırı sıvı toplanmasından dolayı bir ameliyat geçirdiğini de söylüyor. Babanın açıklamalarından sonra şimdi de Amerikan polisi, 2007’de, Peter’in babasını ziyaret ettiği bir tarihe denk gelen, Florida’daki bir çiftlikte yaşanan ve aydınlatılamamış iki cinayetin onunla bir ilgisi olup olmadığını araştırmaya başladı.

Peter’le ilgili olarak ayrıntılı bilgiler ay sonuna doğru resmi kaynaklardan da gelecektir. Malmö’yü korkuya boğan ırkçı seri katil yakalandı ama İsveç ırkçılıktan kurtuldu diyemeyiz. 330 bin oy alarak Meclis’e 20 milletvekili sokan ırkçı parti, İsveç Demokratları’na tepki olarak, kendilerine İsveç argosunda 'kara kafa' denen göçmenlerin kurduğu Kara Kafa Demokratları Partisi’nin kapatıldığı haberi, haftanın son iş günü geldi. Aldıkları tehditlerin çok ciddi boyutlara ulaştığını belirten partililer, kuruldukları hafta bin kişinin üye olduğu partiyi fes etti. Evlere gelen tehdit mektupları, geceleri gizli numaralardan alınan telefonlar ve iş yerlerinin önünde saatlerce park halinde bekleyen araçlardaki şüpheli kişiler sonucu, partinin kurucu üyelerinden arka arkaya istifalar geldi. Malmö’deki silahlı saldırıları göz ardı edemeyeceklerini söyleyen parti sözcüsü Tarek Alkhatib “Hepimizin düşünmesi gereken bir ailesi var, korktuk” diye konuştu. Seri katil yakalandı ama ırkçılık da amacına ulaştı. Birileri kışkırtıldı, birileri sindirildi. Bu koşullarda kimse demokratik ve özgür bir ülkeden söz edemez.