Dünyada yeni kömürlü termik santral planlayan en büyük 120 şirket kara listesinde Türkiye’den 5 şirket yer aldı

Kara liste açıklandı: Türkiye’den 5 şirket var

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 1,5°C Özel Raporu’nun açıklanacağı tarihten dört gün önce, dünyanın en büyük 120 yeni kömürlü termik santral planlayan şirketi listesi paylaşıldı. Urgewald ve 28 STK’den oluşan ortakları, yeni kömürlü termik santral projelerinin yüzde 68’ini elinde bulunduran en büyük 120 şirketin isimlerini ve proje detaylarını açıkladı.

Listenin başında dünyanın en büyük kömürlü termik santral işletmecisi, toplam 37 bin 837 MW gücünde yeni kömürlü termik santral inşa etmeyi hedefleyen Çin Ulusal Enerji Yatırım Grubu yer alıyor.

Listede iki numarada planlama ve inşaat aşamasında 25 bin 097 MW gücünde yeni kömürlü termik santrallar ile China Huadian ve ardından üç numarada 25 bin 056 MW ile Hindistan’ın Ulusal Termik Enerji Kurumu yer alıyor.

Dünyada yeni kömürlü termik santral planlayan en büyük 120 şirketin arasında beş tane de Türkiye’den şirket var. Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) planladığı 15 bin 370 MW kurulu güç ile küresel listede yedinci sırada yer alıyor. EÜAŞ’ın ihaleye çıkarmayı planladığı kömürlü termik santral projelerinden en büyüğü muazzam ölçüde su stresi yaşayan bir bölgede kurulmak istenen 5 bin MW’lık Konya Karapınar projesi. EÜAŞ ise toplamda 15 bin 370 MW gücünde kömürlü termik santral projesini hayata geçirme hedefiyle listede 7. sırada yer alıyor.

En çok yeni kömürlü termik santral planlayan 120 şirketin yüzde 28’inin ise henüz devreye alınan hiçbir kömürlü termik santralı bulunmuyor. Urgewald’ın Direktörü Heffa Schücking açıklamasında, “Yaptığımız analiz birçok ülkede kömür madenciliğinin kömüre dayalı elektrik üretiminin büyümesindeki temel etkeni oluşturduğunu gösteriyor” dedi.

Planlanan kömürlü termik santral proje sayısı Çin’deki yeni politikalar ve Hindistan gibi ülkelerde yenilebilir enerji maliyetlerindeki büyük düşüşe bağlı olarak 2016’dan bu yana önemli derecede azalmış olsa da küresel ölçekte kömürlü termik santral filosu büyümeye devam ediyor.