Kara para iddiası sanal alemi sarstı

Umut Deniz AYDIN

Ünlü canlı yayın platformu Twitch'in bir kara para aklama mekanizması haline geldiği iddia edildi. “Fake bit” olarak adlandırılan bir kara para aklama işlemi yapıldığına dair iddialar platformu sarstı.

Olay Twitch yayıncılarından Jahrein isimli kullanıcının, anlaşma yapılan bazı yayıncılara çalıntı kredi kartlarından yüklü miktarlarda bağış yapıldığını ve yayıncıların da dolandırıcılar ile işbirliği halinde olduğunu ve kara parayı bölüştüğünü öne sürmesiyle başladı.

Jahrein, cuma günü yaptığı yayında dolandırıcılığın nasıl yapıldığını aşamalarıyla birlikte anlattı. Yayıncılara ulaşan dolandırıcılar ellerindeki botlara (robot izleyici) reklam izleterek Twitch’te kullanılan sanal para birimi olan bit elde ettiklerini ve bitleri onlara göndereceklerini karşılığında paranın bir kısmını alacaklarını söylüyor. Yayıncının teklifi kabul etmesi durumunda ellerindeki İran’dan geldiği iddia edilen çalıntı kredi kartlarından anonymous cheerer (anonim destekçi) olarak binlerce dolar değerinde bit yollanıyor ve bu belli aralıklarla devam ediyor. Yapılan anlaşma doğrultusunda yayıncı kendi payını alıp kalan parayı dolandırıcıya kripto para olarak geri gönderiyor. Bu olayın açığa çıkması ise iki farklı yayıncı grubunun aralarındaki çatışmada birbirlerinin açıklarını ararken Twitch’in paylaştığı verilerde bit para birimiyle aldıkları bağışın aydan aya binlerce dolar arttığını fark etmeleri sayesinde anlaşılıyor. Rastlantı sonucu keşfedilen bu durum daha sonra yapılan araştırmalarda Twitch’in bilinen isimleri dâhil olmak üzere birçok yayıncıda bulunuyor.

TEMİZ TWITCH

Twitch Türkiye Topluluğu, dolandırıcılık furyası ortaya çıkmasının ardından ayağa kalktı. Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Amazon’a ait olan Twitch’in konuya acil müdahalesi talep edildi. Büyük yayıncı topluluklarından olan BBL, açıklamasında kendi bünyelerindeki yayıncıların verilerini incelediklerini olaylara karışanları kesin olarak tespit etmek için Twitch’ten yardım istediklerini açıkladı. İsmi geçen bazı yayıncılar suçlamaları kabul etmezken bazıları ise pişman olduklarını söyledi. Clumsykitty takma adıyla yayın yapan İrem Sakmar’ın sosyal medyada başlattığı “temiztwitch” etiketi ise çok sayıda yayıncı ve Twitch kullanıcısı tarafından büyük destek gördü. Yayıncılar, olaylara hiçbir reaksiyon göstermeyen Twitch’i protesto etmek amacıyla 5 Kasım’a kadar yayınlarına ara vereceğini belirtti. Son olarak Jahrein, Bloomberg International kanalına olanları anlatacağını açıkladı.

MECLİS’E TAŞIYACAK

Söz konusu iddialar hakkında açıklama yapan CHP'li Gürsel Tekin, "Yayıncıların kredi kartı hırsızlığı yapan suç örgütleri ile anlaştığı, kendi yayınlarına aktarılan paradan bir miktar komisyon alıp kalanı kripto para olarak suç örgütü üyelerine veya yöneticilerine gönderdiği gözüküyor" diyerek Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine seslendi. Uluslararası organize bir yapıyla karşı karşıya olunduğunu belirten Tekin, konuyu TBMM'ye de taşıyacağını belirtti.