Karabağ’da Türkiye ile ortak gözlem noktası kurma noktasında mutabakata varan Rusya’nın, Suriye’de ise ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’yle ortak gözlem noktası kurma konusunda anlaştığı öğrenildi.

Karabağ’da Türkiye ile kurulmuştu: Rusya, Suriye’de de YPG ile ortak gözlem noktası kuracak

ABD’nin ardından Rusya da, AKP yönetiminin “PKK’nin Suriye uzantısı” ve “terör örgütü” olarak kabul ettiği YPG ile iş birliğini geliştiriyor.

YPG’nin ana gövdesini oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG), Suriye hükümeti ve Rusya ile Ayn İsa'da üç adet ortak gözlem ve gözetim noktası kurma konusunda anlaştığı öğrenildi.

Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberine göre, Rusya askeri yetkililer ile YPG’li bazı isimlerin dün Kamışlı kentinde bir araya gelerek bölgedeki sözde güvenliğin hareketliliğin sağlanmasına dair ortak iş birliği çerçevesi oluşturdukları ve ilk adım olarak da ortak gözlem noktaları kurulması hususunda anlaşmaya varıldığı kaydedildi.

Bugün ise ikinci sürpriz bir hamle gerçekleşti. Suriye hükümeti yetkilileri ve Rusya askeri yetkilileri Rusya'nın Ayn İsa'daki yerleşkesinde toplandığı ardından YPG’li 7 üst düzey yetkiliyi davet ettikleri ve 3 saati aşan bir görüşmenin ardından Türk askeri bölgelerine yakın ve içinde YPG’lilerin de yer alacağı üç stratejik bölgeye ortak gözlem noktanın kurulması konusunda anlaştıkları öğrenildi.

STRATEJİK BİR BÖLGE

Ayn İsa beldesi, Tel Abyad'a bağlı olup Rakka'nın 55 km kuzeyinde, uluslararası M4 kara yolu üzerinde bulunuyor. Bu bölge stratejik olarak önemli bir alan.

Rus komutanların önümüzdeki hafta içinde ise ikinci bir güvenlik konsepti üzerine hazırladığı taslağı bitirip Suriye devleti yetkilileri ve YPG’yi bir daha masaya oturtacağı belirtiliyor.

Bölgedeki siyasi kaynaklar, Rusya’nın Suriye yönetimi ve YPG unsularının bir araya getirerek kurduracağı ortak gözlem noktaları planın ardından Haseke, Kamışlı'da, Ayn İsa'nın kentlerinin emniyetinin sağlanması için Suriye hükümet kurumlarının, Kürtlerin özerk yönetim birimleriyle birlikte kentte konuşlanmasını sağlayacağı belirtiliyor.