Karabağlar Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucunda TOKİ’nin inşa etmeye çalıştığı konutların imar planları iptal edildi. Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, TOKİ’nin suç işlediğini söyledi.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu: TOKİ suç işliyor
Fotoğraf: ANKA

BirGün/EGE

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, görevde geride bıraktığı 3 yılı BirGün’e anlattı. Selvitopu ilçede bir süredir tartışmaları devam eden ve belediye ile Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı davalar sonucunda yapım ihalesinin iptal edildiği TOKİ konutlarıyla ilgili açıklama yaptı.

2018 yılından beri yaşanan süreci BirGün’e anlatan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “TOKİ’yle ilgili alandaki davaları 2018 yılında açtık. TOKİ mahkemeden iptal kararları olmasına rağmen bunu bile bile 2020 yılında kura çekti. Kura çekildiği tarihte planları mahkeme zaten iptal etmişti. Şimdi kabahatleri kapatmak için belediyenin dar gelirli yurttaşın ev sahibi olmasını istemiyor diye insanları kışkırtarak kurum aleyhinde bir propaganda yapılıyor. Burada amaç kendi yaptıkları usulsüzlüğü ve uygunsuzluğu kapatmak. Bir kamu kurumunun yargı kararı varken kura çekmesi suç. Onu soruşturacaklarına belediyeyi suçlamaya çalışıyorlar” dedi.

YURTTAŞLAR TOKİ’DEN HESAP SORMALI

Oradaki projelerin arkasında farklı bir amaç olduğunu düşündüğünü vurgulayan Selvitopu, “Mevcut olan imar planında bazı adalar TOKİ’nin yaptığı ihalede yok. O arsalar ne olacak? Bunların hepsi ortaya çıkar. Bizim tavrımız 2018’de neyse şimdi yine aynı. İmar planları kesinleşmeden TOKİ yapım ihalesine çıkıyor. İlk ihalede iptal kararı varken tekrar yapım ihalesine çıktılar. Bunların hepsi yasalara aykırı ve suç. Suçu işleyen TOKİ. Yurttaşları bizim karşımıza çıkarıyorlar. TOKİ bize gelip yargı kararından sonra bir çözüm bulalım anlayışıyla yaklaşırsa oturur planlamayı gözden geçiririz. Orada amacımız üniversiteye daha fazla alan bırakılması. TOKİ’nin Yenitepe Konutları var orada evler satılıyor ama yurttaşlara oradan ev vermiyorlar. Israrla Uzundere’de istiyorlar. Yurttaşların önce TOKİ’ye gidip yargının ‘İptal kararı varken sen nasıl beni kandırırsın’ diye sorması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Karabağlar Belediyesi’ndeki görev süresinde yaptığı projeleri anlatan Selvitopu, “Kavacık’ın üzüm gibi ekonomik bir değeri var. Üzümün tanıtımı bizim için çok önemliydi. Bunu yetiştiren köylünün o üründen hak ettiği getiriyi alması gerekiyordu. Festivaller, coğrafi işaret ve kadın kooperatifiyle bunu sağladık. Özellikle coğrafi işaret alındıktan sonra Kavacık Üzümü’nün pazarlama sorunu kalmadı. Bir taraftan üzüm ve diğer taraftan ise yan ürünlerinin ortaya çıkarılıp satılması için öncülük ettiğimiz ve kadınlar tarafından kurulan kooperatifte atölye açıldı. Üzüm suyu, pekmezi, çekirdeği ve lokumu gibi ürünleri üretiyorlar. Ürünler birçok mağazada yer alıyor. Şu anda Kavacık Kentsel Tasarım ve Gelişim Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Bu çalışmaları plan dâhilinde yapıyoruz. Bu yıl meydan, çevre ve bina cephe düzenlemeleri çalışmalarını başlattık. Kavacık artık hak ettiği yolda ilerliyor” diye konuştu.

‘SORUNLARA ÇARE BULACAĞIZ’

Mobilya Akademisi’yle ilgili bilgi veren Selvitopu, “Mobilya Akademisi’ni kurduğumuzdaki amaç sektördeki temsilcilerle bir araya gelerek sorunlarına çare üretmekti. Yer İzmir Mobilyacılar Odası’nındı ve binayı da biz yaptık. Şimdi de içini doldurmaya uğraşıyoruz. Orada tasarım atölyesi şu anda faaliyete geçti. Karabağlar Kaymakamlığı da akademiye ilgi gösterdi. Mobilya sektörüne dönük çeşitli kurslar ve eğitimler devam edecek. Tasarım yönüyle mobilya sektörüne destek olmayı ve açılan kurslarla yeni elemanların yetişmesini amaçlıyoruz. Sektörle iç içe olacağız ve laf üretmeden iş üreterek sorunlara çare bulacağız” dedi.

Selvitopu, şunları söyledi: “Belediyede gelir gider dengesi oluştu ve yatırımları rahat bir şekilde yönetebilir hale geldik. Bu süreçte Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi, Kibar Belediye Hizmet Kompleksi, Nasreddin Hoca Bilim ve Kültür Merkezi, Mobilya Akademi, Özdemir Sabancı Parkı, Limontepe Mahallesi Masal Evi Çocuk ve Gençlik Merkezi projelerini tamamladık. Önümüzdeki süreçte kadın sığınma evini yapacağız. Önceliklerimizi saptayıp ona göre projeleri hayata geçirmemiz lazım. Son iki yılda hedefimiz sokakta olmak. Yollarla ilgili çalışmaları tamamlayıp, temizliğe ve parklara ağırlık vermek istiyoruz. Karabağlar Belediyesi gelir gider dengesi içinde istikrarlı bir şekilde yürüyor. Biz de hizmete ağırlık vereceğiz.”