2 Temmuz Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler Karabağlar’da törenle anıldı

Karabağlar’da Madımak anması

BİRGÜN İZMİR

Sivas Madımak Oteli’nde 27 yıl önce yakılarak katledilen 33 kişi, Karabağlar Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı. Uzundere Rekreasyon Alanı girişine taşınan Madımak ve Pir Sultan Abdal Anıtı önünde düzenlenen törene, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, katliamdan sağ kurtulan Yazar Hidayet Karakuş, CHP İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Daha sonra konuşan Yazar Hidayet Karakuş, 2 Temmuz’un Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yapılmış bir kalkışma olduğunu vurgulayarak, “Tarihsel sürece baktığımızda Hallac-ı Mansur’u, Bruno’yu, Nesimi’yi, Kubilay’ı görüyoruz. Hepimiz laik Cumhuriyet, insanlarımız, ülkemiz adına bu süreci, zinciri kırmak zorundayız” dedi.

KARA BİR LEKE

Başkan Selvitopu da konuşmasında, 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşananların ülke tarihinde kara bir leke olarak yer aldığını belirterek, “27 yıl önce aydın insanları yakanlar sandılar ki, bedenleri yok edilirse düşünceleri de yok olacak! Oysa bu mümkün değil. Onları yakanlar bir gün unutulacak ama katledilenler, türküleri, şiirleri, eserleriyle yaşamaya devam edecekler. Yıllarca hafızalardan silinmeyecekler. Dünya durdukça ve bu ülke ayakta oldukça, her 2 Temmuz günü anılacaklar” dedi.

Bugün de karanlık düşüncenin temsilcilerinin aydınlık insanları baskı altında tutmaya, düşünceyi tamamen ortadan kaldırmaya çalıştığına dikkat çeken Başkan Selvitopu, şunları söyledi:

“Biz bunlara karşı duruşumuzu asla değiştirmeyeceğiz. Aydınlık düşünceleri gelecek kuşaklara hep birlikte taşımaya devam edecek, bunun için çok çalışacağız. Çünkü bizim bakışımızın odağında insan var. Hangi etnik köken, inanç, renkten olursa olsun, insan! Mustafa Kemal Atatürk de aydınlık Cumhuriyet’in temeline insanımızı koydu. Sivas’ta korumasız, oraya misafirliğe gelen insanları yakmak, ne bizim geleneklerimizde ne de inancımızda var. Bir gün bu ülkede insanlık, sevgi, saygı ve dostluklar hakim olacak. Hep birlikte bunu başaracağız. Hiçbir baskı, güç bunu engelleyemeyecek. Bu duygularla, Madımak’ta yitirdiğimiz 2’si otel görevlisi 33’ü sanatçı olmak üzere 35 insanımızı rahmetle ve minnetle anıyorum. Önlerinde saygıyla eğiliyorum”

karabaglar-da-madimak-anmasi-752008-1.

ANIT YENİ YERİNDE

Başkan Selvitopu, daha önce Nasrettin Hoca binası arkasında kaldığı için dikkat çekmeyen anıtı meydanın girişine taşıdıklarını da hatırlatarak, “İnsanlık adına bunu yapmamız gerekiyordu. Buraya gelen herkes Madımak’ta, Sivas’ta yaşananları bir kez daha hatırlayacak” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar anıta kırmızı karanfiller bıraktı.