Dünyaca ünlü Karabağlar Yaylası’nda taş kömürü aramak için başlatılan sondaj çalışmaları durduruldu. Menteşe Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada, “Çalışmaların durdurulması olumlu olsa da kesinlikle yeterli değildir” denildi

Karabağlar Yaylası’nda çalışmaların durdurulması yeterli değil

BERKAY SAĞOL

Muğla’nın merkezinde, dağların zirvesinde değil düz arazide bulunmasıyla ünlü olan Karabağlar Yaylası’nda taş kömürü aranıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi'nde bahsettiği Karabağlar Yaylası, maden aranması halinde doğa harikası olmaktan çıkacak. 3’üncü Derece Doğal Sit Alanı’nda bulunması sebebiyle herhangi bir işlemin yapılması yasak olan yaylada, MTA taş kömürü aramak için sondaj çalışmasını durdurdu.

Menteşe Kent Konseyi bugün sondaj çalışmalarının başlatıldığı yerde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin ve Burak Erbay, CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek katıldı. Basın açıklamasını Menteşe Kent Konseyi Başkanı Dr. Vehip Keskin okudu.

“RANT UĞRUNA TALAN EDİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Maden çalışması için verilen ruhsat izinlerinin yerel yöneticileri bilgilendirilmeden verilmesini eleştiren ve bu maden kanunun değişmesi gerektiğini vurgulayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Hep beraber ayağa kalktık, Muğla’da büyük bir hassasiyet oluştu. Çünkü gerçekten haklıyız. Maden kanununda arama ruhsatı verilirken yerel yöneticilere sorulmadan ve imar planına bakılmadan izin veriliyor. Burada ÇED gerekli değildir raporu verilmiş bizim bu rapordan haberimiz olmuyor. Deniz seviyesine 640 metre yükseklikteyiz ve şirket 500 metre sondaj çalışması yapacağım diyor. Yani deniz seviyesine kadar kazacaklar ve bunun sonucunda o bölgedeki tüm su kuruyacak. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Burada böyle bir işlemi yapacak olanların Doğal SİT ve Kentsel SİT’ten izin alması lazım. Burada şu anda sondaj çalışması geçici olarak durduruldu. Daha sonra sondaj çalışması tekrar başlatılabilir. Bu bölgede çalışma ruhsatının iptal edilmesi ve kömür olayının kayıtlardan tamamen silinmesi lazım. Bütün gücümüzle bu çalışmaların karşısında durmalıyız. Doğanın tahrip olmasına, gözümüz gibi Muğla’mızın rant uğruna talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

karabaglar-yaylasi-nda-calismalarin-durdurulmasi-yeterli-degil-617588-1.

“KORUMAK BİZLERİN GÖREVİ”

Basın açıklamasında konuşma yapan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Menteşe’yi beraber yönetiyoruz. Sizler var oldukça bizlerin yanında olduğu sürece hiç kimse Muğla’da bir çivi bile çakamayacak. Karabağlar Yaylamız Muğla’nın en güzel bölgesi. Bu yaylada çivi çakmak dahi yasak. Burada belediyenin bilgisi dışında kaçak bir inşaat yapıyorlar. Bölgede çalışmanın durdurulması değil, ruhsatın tamamen iptal edilmesi gerekiyor. Bu yaylayı korumak bizlerin görevi, bunu hep beraber başaracağız” dedi.

“RUHSATLARIN VERİLMESİ ANLAŞILIR DEĞİL”

Karabağlar Yaylası’nın ülkemizin en güzel yaylalarından biri olduğunu belirten Menteşe Kent Konseyi Başkanı Dr. Vehip Keskin de, “3’üncü derece doğal ve kentsel sit alanı Karabağlar Yaylası, Sece Yaylası, Yaraş Soda’yı içine alan geniş bir alanda kömür arandığı öğrenilmiştir. Ayrıca yapılacak sondajlar ve ortaya çıkacak sonuçlara göre bu bölgelerde işletme ruhsatları verilebileceği bilgisine de ulaşılmıştır. Dünyanın gelişmiş ülkeleri doğayı tahrip eden, vatandaşının sağlığını bozan kömür arama tekniklerinden uzaklaşmakta, kömür kullanımını giderek azaltmakta ve de yakın gelecekte sıfırlamaya çalışmaktadır. Başta güneş olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından son derece zengin olan ülkemizde, her geçen gün yeni kömür arama ruhsatlarının verilmesi anlaşılır gibi değildir” dedi.

karabaglar-yaylasi-nda-calismalarin-durdurulmasi-yeterli-degil-617589-1.

2 Eylül Pazartesi günü saat 18.00’da Konaklı Kültür Merkezi’nde yapılacak olan foruma çağı yapan Dr. Keskin, “Muğla kamuoyunda oluşan olağanüstü ve haklı tepkiler sonucu sondaj çalışmalarının, tekrar değerlendirilmek üzere, durdurulduğu açıklanmıştır. Çalışmaların durdurulması olumlu olsa da kesinlikle yeterli değildir. Başta Karabağlar yaylası olmak üzere bölgemizde kömür veya herhangi bir maden arama faaliyetleri sonlandırılmalı ve bu konu tekrar açılmamak üzere sonsuza dek kapatılmalıdır” diye konuştu.

"BEN KÖYÜMDEN AYRILMAK İSTİYORUM"

Köyünden ayrılmak istemediğini söyleyen İkiz köylü Aytaç Yakar, “Işık köyden kalktık geldik. 6 ay sonra bana yine kâğıt geldi. 'Kalkın gidin' diyorlar. Ben köyümden ayrılmak istemiyorum. Yerinden kalkan taş yosun tutmaz. Ben bir kere yerimden kalktım bir daha kalkmak istemiyorum. Torunlarım bana gelip ‘Salıncakta sallanmak istiyorum. Köyümüze gidelim’ diyor. Ben köyümüzü kömür aldı oğlum dediğimde ise ‘Allah belasını versin kömürün. Ben köyümü istiyorum’ dedi 5 yaşındaki çocuk” ifadelerini kullandı.

karabaglar-yaylasi-nda-calismalarin-durdurulmasi-yeterli-degil-617590-1.