İzmir Karaburun’da, Lodos Elektrik Üretim şirketi tarafından rüzgâr enerji santralı kapasite artışı için yapılmak istenen halkın katılım toplantısına yurttaşlar izin vermedi. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, "Doymak bilmez ve tüm canlılarımızın yaşamını hiçe sayan bu talana itirazımız var" diye konuştu.

Karabarun, RES’e geçit vermedi

BİRGÜN EGE

İzmir’in Karaburun ilçesi rüzgâr enerji santrallarının (RES) istilası altında. Şimdi de Yayla Mahallesi’nde Lodos Elektrik Üretim şirketi tarafından RES kapasite artışı için çevresel etki değerlendirme(ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen halkın katılım toplantısına yurttaşlar izin vermeyerek projeyi protesto etti.

Karaburun Kent Konseyi çağrısıyla yapılan eyleme; Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, İzmir Kent Konseyi, Ege Çevre Platformu, İzmir Yaşam Alanları başta olmak üzere çok sayıda Yayla mahalleli yurttaş katıldı.

Şirket proje kapsamında 87 olan türbin sayısını 128’e çıkarmak istiyor. Proje kapsamında binlerce zeytin ağacının kesilmesi planlanırken, yurttaşlar projenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada, “Karaburun Belediye Başkanı Sayın İlkay Girgin Erdoğan hukukçu kimliği ile gerekli tutanağın tutulmasında büyük rol oynadı. Karaburun yarımadasında yaşam alanlarını savunanlar kazandı” denildi.

karabarun-res-e-gecit-vermedi-1115194-1.

"YARIMADA’DA RÜZGÂR EKEN FIRTINA BİÇER"

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da, “Doymak bilmez ve tüm canlılarımızın yaşamını hiçe sayan bu talana itirazımız var. Doğru yer, doğal zenginliklere zarar vermeyen bir çerçevede bunu gerçekleştireceğiz. Ancak burada durum farklı. Yarımada’nın verimli toprakları göz göre göre talan ediliyor. Özel doğası, endemik zenginliği, denizi, dağ keçisiyle, nergisiyle, zeytiniyle, verimli toprağıyla Karaburunumuz ve Yarımadamız korunması gereken bir zenginliğimiz. Biz bugün geleceğimize, Yarımadamıza sarılmak için buradayız. Toprağımıza keçi inadıyla sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz. Firmanın kapasite artışı talebi, binlerce zeytin ağacını yok edecek, kıl keçilerimizi strese sokacak ve doğal yaşam dengelerini bozacak. Bölgemizin dokusunu bozacak, talan edecek hiçbir çalışmaya izin vermeyeceğiz ve tüm gücümüzle karşısında duracağız. Öyle yağma yok, Karaburun’da ve Yarımada’da rüzgâr eken fırtına biçer” diye konuştu.

karabarun-res-e-gecit-vermedi-1115195-1.

Karaburun ile ilgili kamu kurumlarının da bilgisi dâhilinde olan biyoçeşitlilik raporu sunumunda, bölgede yeterli derecede RES ve GES enerji yatırımı bulunduğunun, endemik zenginliğin korunmasının altının çizildiğine vurgu yapan Erdoğan, şunları söyledi: “Bu nedenle yatırımcılar artık yatırım adımlarını, Karaburun ve Yarımada bölgesi dışında, ülkemizin güzel coğrafyamızın başka köşelerine doğayı korumayı önceleyerek atmalılar. Toprağımızı, canlılarımızı, geleceğimizi koruma hassasiyetimize, bu raporların da vurguladığı gibi, saygı gösterilmesini istiyoruz.”