“Karabaskı” -Halman’a Saygı

Her beşik bir cenaze: zorba çağı.
Kelepçeler takılır kepçeler boşaldıkça.
Cesaretin sustuğu yer: esaretin doğduğu yer.
Kestirme adalette kesik baş çok olur.
Bin olur zindana girmiş bir ozan.
Kralın tahtı kansa bahtı da kan.
Ya kırbaçtan düşer her taç, ya açlardan.
Talât Sait Halman

Özdeyiş niteliğinde tek-dize şiirler. Halman’ın toplu şiirleri Ümit Harmanı adı ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları arasında.
Dev bir bilge şair, bilgin, eğitimci, eleştirmen ve çevirmenimizdi/r Talât Sait Halman. 5 Aralık 2014’te Bilkent Üniversitesi’nde kurucusu olduğu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde “Eserleriyle Yaşayanlar” arasında katıldı. Üçüncü yıldönümü bağlamında Bursa’da şair-yazar arkadaşım Muhsine Arda etkinlik düzenledi: Bizi toplantı salonunda ağırlayan Adranos Hotel’de bir grup değerbilir şiirseverle andık; kızı Defne Halman ile Dr Jane L. Warner kalben aramızda olanlar arasındaydı.

70 kitap, 3000 makale. Kültür Bakanı, Kültür Büyükelçisi; Columbia, Princeton, Pennsylvania ve New York Üniversitelerinde öğretim üyesi; Bilkent’te Dekan, ABD PEN Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi, BM Başdelege Yardımcısı, UNICEF Türkiye Millî Komitesi Başkanı, UNESCO Yönetim Kurulu Üyesi, Journal of Turkish Literature Baş Editörü, PEN Türkiye Merkezi Üyesi. Türkiye Bilimler Akademisi Hizmet Ödülü, Columbia Üniversitesi Thornton Wilder Armağanı, Rockefeller Vakfı Bilimsel Araştırma Bursu, Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü, UNESCO Madalyası, Ankara ve Boğaziçi Üniversitelerinden fahrî doktora, İngiltere’den “Sir” unvanına denk “Şövalye Nişanı.”

Halman’ın kitabındaki “karabaskı” sözcüğü gerçi bazen “şantaj” anlamında kullanılıyor ama yoğun baskı dönemleri için de kullanılabilir, kendisinin yaptığı gibi; o bakımdan tek-dize şiirlerinden oluşturduğum şiire başlık olarak “Karabaskı” sözcüğünü seçtim. Baştaki seçki, mozaik-şiirin bir bölümü; tümü bir dergide çıkar, sanırım.

1996 baharında Gülseli İnal, Talât Halman, Mehmet H. Doğan, Şükran Kozalı, Hakan İşcen ve şiir atölyesindeki gençlerle Şiir Uzayı Laboratuarı’nı (Poetic Space Lab) kurduk; Dünya Şiir Günü önerimizin serpilişinde ve ilk kutlayışımızda Halman’ın da desteği ve katkısı oldu. Önerimizi 1997’de Türkiye PEN Merkezi, Uluslararası PEN ve 1999’da UNESCO da benimsedi. Dünya Şiir Günü’nü Bursa’da Muhsine Arda 1997-2003 yıllarında yedi kez özveriyle düzenledi.

Bursa’daki Halman etkinliğimiz Dünya Uygarlığı Projesi (Earth Civilization Project) bağlamındaydı; ilgi gösteren dünyadaşlara proje hakkında bilgi sundum, görüş aldım.

Verimli enerjiler etkileşsin, katkılar katkılara yol açsın.