Karaburun Eğriliman mevkiinde Gümüşdoğa ve Abalıoğlu balık çiftlikleriyle ilgili Eğriliman Koruma ve Geliştirme Platformu, basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, balık tesislerin işletmelerin yasal olmayan uygulamaları olduğu ve çevreye zarar verdikleri belirtildi.

Karaburun’da balık tesisine tepki

BİRGÜN EGE

Eğriliman Koruma ve Geliştirme Platformu, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın meclis toplantısındaEğriliman mevkiinde Gümüşdoğave Abalıoğlu balık çiftlikleriyle ilgili yaptığı açıklamaya cevap verdi. Platform, Erdoğan’ın konuyla ilgili verdiği bilgiler eksik ve yanıltıcı olduğunu ifade ederek, balık çiftliklerine ait organize karasal işletmelerin yasal olmayan uygulamalarını ve çevreye verdikleri zararları belirtti.

Yapılan açıklamada, “Bu iki firma Eğriliman’da izinsiz, ruhsatsız, yasal olmayan uygulamalarla kendi ihtiyaçları için bir orman yolu açılmasını sağlamışlar, çıkan harfiyatı işletmelerinin zeminine dolgu yapmışlar, kıyı kenar çizgisinin doğal yapısını bozmuşlardır. Kadim Eğriliman deresi üzerine büzler koyarak dereyi ve doğayı tahrip etmişler, dereye duvar ördürmüşler, sahile devasa mermer bloklar koyarak ve mavna bağlayarak plajı ve sahili işgal etmişler, kaçak yapılar ile kapalı alanlar yaratmışlardır. Denizi işletme atıkları ve balık aşıları gibi biyolojik maddelerle kirletmişlerdir. Eğriliman koyu kapalı bir koydur, drenajı yoktur, Hassas Alan Niteliğindedir” denildi.

Poseidontarlalarının zarar gördüğü, sahildeki endemik bitkilerin ve hayvanların yaşayamaz hale geldiği belirtilen açıklamada, “Yöre sakinleri de artık sahile çıkamaz hale gelmiştir. Bu süreçte, yöre halkı çevreyi koruma ve gelecek nesillere olan sorumluluk bilinci ile 2015’de bir platform oluşturmuş ve gerekli kanıtları toplayarak BİMER, CİMER, Karaburun Kaymakamlığı ve Belediyesi, İzmir Çevre İl Müdürlüğü, İZSU Dereler ve Körfez Genel Müdürlüğü, DSİ İzmir 2.Bölge müdürlüğü, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Karaburun Cumhuriyet Savcılığı, Orman Bakanlığı Teftiş ve Denetleme kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğüne başvurularda bulunmuş ve sürecin takipçisi olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada son olarak şunlar kaydedildi:

“İlgili firmalara ait organize karasal işletme yapılarının kaldırma, yıkım ve eski hale getirme kararları, gerek bir önceki Belediye Başkanı döneminde gerekse Mevcut başkanımızın döneminde yerine getirilmemiş. Belediye Encümeni bu firmalara para cezası ve yıkım kararı vermiş olmasına rağmen bu kararlar uygulanmamış, üstelik faaliyetlerinin karşılığı olmayan yanıltıcı ofis ruhsatları bu firmalara verilmiştir. Karaburun Belediye Başkanı yapılan başvuruları ve kendilerine teslim edilen kanıtları bilmezden görmezden gelerek Meclis Üyeleri’ni eksik ve yanlış bilgilendirmiştir. Söz konusu belgeler Belediye kayıtlarında olduğu gibi aynı bilgi ve belgeler aynı tarihlerde Karaburun Kaymakamlığı’na da verilmiştir. Sayın Belediye Başkanı 24 Mart 2021 tarihinde Gümüşdoğa firmasına köprü çalışmalarını durdurma yazısı yazdıklarını ifade etmiş, ancak bu tarihten önce imalatın bittiğini yolun kullanıma başlandığını meclis üyelerine anlatmamıştır.”