Karaburun Küçükbahçe Mahallesi Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen 300 bin metrekarelik bir alanda Güneş Enerjisi Santrali kurulması planlanıyor

Karaburun’da Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne Güneş Enerjisi Santrali kurulacak!

AYCAN KARADAĞ

Karaburun Küçükbahçe Mahallesi Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen 300 bin metrekarelik bir alanda Güneş Enerjisi Santrali kurulması planlanıyor.

Karaburun Kent Konseyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dilekçe verdiklerini fakat bakanlığın dilekçeleri reddettiğini ifade ederek, “Ekolojik değeri devlet belgesi olarak tescillenmiş olan Karaburun Yarımadası’nın, bu değerli doğa hazinelerini yok edecek bir biçimde talancı sermaye yatırımlarına bırakılmasını Yarımada’da yaşayanlar olarak kabul etmiyoruz” denildi.

'BELEDİYE İMAR ALANLARI İÇİN UYGULANIR HALE GELMİŞTİR'

Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada, söz konusu GES, ÖÇKB ilan edilen alanda olup, İris Gölü ile Küçükbahçe ’ye su sağlayan gölet arasında olduğunu belirtilerek, “Bir kenarından da, konut alanları ile komşudur. Elektrik Mühendisleri odası yayınlarına göre; Kapladıkları geniş alanlar nedeniyle Güneş Enerjisi Santralleri, çevrelerinde yoğun bir ışık yansıması yaratmakta ve ısıl dengenin bozulmasına neden olmaktadırlar. Yapılan ölçümlerle bu etkiler sonucu kuşların ve böceklerin öldüğü ve kuş göç hareketlerinin olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. ÖÇKB ilanı ile ilgili T.C Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Karaburun Yarımadası’nda tüm imar faaliyetleri durdurulmuştur. ÖÇKB Yönetim Planı yapım aşamasında, doğal varlıklarla ilgili, rezerv bölgesi, hassas bölge, yarı hassas bölge tespitleri, gerekli alan çalışması sonucu saptanıp, ancak ondan sonra imar ile ilgili düzenlemeler yapılması gerekirken, imar ile ilgili kısıtlamalar sadece belediye imar alanları için uygulanır hale gelmiştir” ifade edildi.

EKOLOJİK DEĞERİ DEVLET BELGESİ OLARAK TESCİLLENMİŞ

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“ÖÇKB raporunda dendiği gibi Karaburun Yarımadası; binlerce yıllık bir birikimin mirası olan doğal yapısı, zengin flora-faunası, sosyokültürel dokusu ile söz konusu sahip olduğu varlıkların bütüncül bir anlayışla değerlendirilerek korunması ve ekosistemle uyumlu sürdürülebilir bir kalkınma stratejisinin hedeflenmesinin zorunlu olduğu nadir yerlerden olup; alan, Özel Çevre Koruma Bölgesi ve dolayısıyla deniz ve kıyı koruma alanı olmanın gerekliliklerine sahiptir. Ekolojik değeri devlet belgesi olarak tescillenmiş olan Karaburun Yarımadası’nın, bu değerli doğa hazinelerini yok edecek bir biçimde talancı sermaye yatırımlarına bırakılmasını Yarımada’da yaşayanlar olarak kabul etmiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, Karaburun Yarımadası ve Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı ihale sürecini hızla başlatıp, sonlandırmaya ve bölgenin çok değerli ekolojik dengelerini bozacak hatalı adımlarından vazgeçmeye çağırıyoruz.”