İzmir’in Karaburun ilçesi Yaylaköy’ünde kurulan 47 RES’in üretim lisansı mahkeme tarafından iptal edilmesine karşın, TEİAŞ’ın talimatı ile yeniden çalıştırıldığı ortaya çıktı

Karaburun’da RES’ler durdurulamıyor!

GÜLSEN CANDEMİR - İZMİR

İzmir’in Karaburun ilçesi Yaylaköyü’nde Rüzgar Enerji Santralı'nın (RES) 47 tribününün durdurulması için açılan davada, mahkeme kararı ile RES şirketinin lisansını iptal edilmişti. Kararı kutlamak için şenlik hazırlığı yapılan Yaylaköyü'nde, tribünlerin mahkeme kararına rağmen çalışmaya devam ettiği ortaya çıktı. RES'lerin TEİAŞ’ın kararı ile çalıştırılmaya devam ettirildiğini öğrenen bölge halkı duruma tepki gösterdi. Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları, mahkeme kararını uygulamayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

TEİAŞ KARARI TANIMADI
Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları'ndan Cem Altıparmak, RES şirketi yetkililerine mahkeme kararına rağmen neden tribünleri çalıştırdıklarını sorduklarını ve ''TEİAŞ’ten çalıştırın talimatı geldi. TEİAŞ enerji vermeden tribünleri çalıştıramayız'' yanıtını aldıklarını aktardı.

AVUKATLARDAN SUÇ DUYURUSU
Bölge halkının RES istemediğini ve sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Altıparmak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yöre halkı Kaymakam ve Jandarma Komutanı'nda da durumu iletti. Mahkeme kararına rağmen tribünlerin çalıştırıldığına dair tutanak da tutuldu. Bugün, tutulan tutanakla ile birlikte Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuracağız. Mahkeme kararının uygulanmasını talep edeceğiz ve uymayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız.''

NE OLMUŞTU?
RES’lerle kuşatılan Yaylaköylüler, üretim lisanslarına karşı yürütmenin durdurulması ve üretim lisansının iptali davası açmıştı. Geçen haftalarda Ankara Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Önceki günlerde Ankara 8. İdare Mahkemesi de Yaylaköyü’nün yanı başına kurulan 47 RES’in üretim lisanslarını iptal etti. Mahkeme oy birliği ile aldığı kararında izin verilen 47 RES’in yerinin ÇED dosyasındaki koordinatlarından farklı yerlerde gösterildiği ve EPDK’nin buna rağmen onay verdiğine dikkat çekti.