Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı ile Karaburun Yaylaköy’deki elli rüzgar tribününün çalışması durduruldu. Karaburunluları sevindiren mahkeme kararı ile, 20 gündür köydeki tribünler çalışmıyor

Karaburun'da rüzgâr türbini projesi durduruldu

GÜLSEN CANDEMİR - İZMİR

İzmir'de Karaburun’a yayılmaya başlayan Rüzgar Enerji Santralleri'ne (RES) karşı mücadele eden ilçe halkı iyi haberler almaya başladı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Nisan ayı içerisinde verdiği karar ile ‘uygulanması halinde telafisi güç zarara yol açacağı’ gerekçesi ile elli rüzgar tribününün faaliyetlerini durdurdu. Şirketin tribünleri çalıştırma isteğine olumsuz yanıt veren idare mahkemesi, RES şirketinin talebini red ederek, tribünlerin faaliyetlerini durdurdu.

'VERİLEN İLK KARAR'
Mahkemenin kararını değerlendiren Avukat Cem Altıparmak, bu kararın  ülkede bir ilk olabileceğini ifade etti. Yenilenebilir enerjiye ilişkin çok az dava olduğunu söyleyen Altıparmak, “Ülkemizde RES’lere karşı lisans iptali davası çok az sayıda. Bizim açtığımız dava ve sonucu beklide ilk sayılır. Bu konudaki mevzuat da yetersiz, mahkeme kararları da neredeyse yok, biz de açıkçası yaşayarak bilgi ediniyoruz. O nedenle bu karar çok önemlidir. Lodos A.Ş. tribünlerini yeniden işletebilmek için ÇED sürecinden başlaması gerekecek, umarız bu süreçleri ilerlemezler, çünkü Yaylaköy’lüler yıllar sonra yeniden rahat uyuyabildiler, bunun bozulmaması için çaba sarf edeceğiz.” Dedi.
ne olmuştu?

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, Karaburun Yarımadası’nda kurulmak istenen 166 türbin kurulumu için “ÇED Gerekli Değildir” kararı vererek, Lodos A.Ş.’ne ait RES Projelerine izin verdi.  8 yıl sonra da EPDK, yeni 50 türbin için üretim lisansı verdi. Bu kararlar üzerine Yaylaköy sakinleri, Karaburun Kent Konseyi ve çevre hareketi Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na dava açtı. Dava sonucunda Ankara Bölge İdare Mahkemesi, hukuka aykırı olduğu ve uygulanması halinde davacının telafisi güç zararına yol açacağı açık bulunan dava konusu işlemin, dava sonuna kadar ve teminat aranmaksızın yürütmenin durdurulması karar verdi. RES şirketi Lodos A.Ş. karar ile rüzgar tribünlerinin faaliyetinin duracağını açıklayıp verilen  karar ile bunu mu kastettiklerini mahkemeye sordu. Mahkeme de kararının tribünlerin de durdurma kararı olduğunu açıklayarak, şirkete bildirdi. Yaklaşık yirmi gündür Yaylaköy’de RES’ler faaliyetini durdurmuş durumda. Karar, hem Yaylaköy’de hem de ilçenin geleceği için mücadele eden ilçe halkında mutluluk yarattı.