"Karaburun halkı RES istemiyor"

ÇİĞDEM AKBAYRAK

İzmir'in Karaburun İlçesi Yaylaköy Mahallesi'nde Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılmak istenen RES'lerin (Rüzgar enerjisi santrali) halk bilgilendirme toplantısı Yaylaköy halkı tarafından yapılmadı. CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı da yürüyüşe katılarak köy halkına destek verdi.

İzmir'de halihazırda bulunan RES'lerin yanında 47 yeni RES daha yapılmak isteniyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Zeynep Altıok Akatlı, "Zaten mevcut RES'lerin yarattığı bir sorun var. Mahkeme de durdurma kararı vermişti. Buna rağmen 47 yeni türbin kurulması söz konusu. Lodos Şirketi, mahkeme kararına rağmen hem türbinleri döndürmeye devam ediyor hem de 47 yeni türbin için bir bilgilendirme toplantısıyla yola devam etmeyi amaçlıyordu. Karaburun halkı bu RES'leri istemiyor. Bu süreç içerisinde biz de bugün yapılacak toplantı öncesi direnişe destek verdik. Karaburun halkıyla birlikte doğaya zarar verecek uygulamaların karşısında olduğumuzu doğanın ve yaşam hakkının öncelikli olması gerektiği için orada bulundum." ifadelerini kullandı.

CAMİ ÜZERİNDE "RES'E EVET" PANKARTI
"Mesele doğayı tahrip eden doğa üzerinden rant sağlayan enerji üretimi" diyen Altıok, orada bu Res mevcut olduğu için yöre halkının geçim kaynağı olan keçiler düşük yapıyor. Zeytin ağaçları ürün vermiyor. Yörenin kuş cinsleri tükeniyor. Kuşların göç yaptığı yerde doğal hayat kısıntıya uğruyor. Dolayısıyla zaten yeteri kadar türbin var ve son derece sakıncalı. RES'ler oradaki köylüyü mağdur etmenin ötesinde doğayı bitirmek yönünde bir hasar verdiği için hepimizin geleceğini etkileyecek bir olumsuzluk yaratacak. Bu nedenle RES'lere karşı bir protesto gerçekleşti ve 47 türbinin yapılması için gelen yetkililer protesto edildi toplantı yapılması engellenmiş oldu. " diye konuştu.

Yurttaşlar tarafından RES'e karşı toplanıldığı sırada Lodos Şirketi yetkilileri tarafından Yayladere Köyü Cami üzerine "RES'e evet" yazılı pankart asıldığı görüldü.