Karaburunlu yurttaşlar, İZDENİZ Karaburun Seyyar Yanaşma İskelesi’nin bölgeye zarar vereceğini söyleyerek projenin iptal edilmesi için çağrıda bulundu.

Karaburunlu yurttaşlardan iskele projesine tepki: "Bölgeye zarar verecek"

BİRGÜN EGE

İzmir’in Karaburun ilçesinde yapılması planlanan İZDENİZ Karaburun Seyyar Yanaşma İskelesi projesine tepki gösteren yurttaşlar, proje için gerçekleşecek ihale öncesi eylem gerçekleştirdi. Projenin bölgeye zarar vereceğini belirten yurttaşlar, projenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Yurttaşlar ayrıca sosyal medyadan imza kampanyası da başlattı.

Yurttaşlar tarafından yapılan açıklamada, “Karaburun'a cumhuriyetin ilk yıllarında sadece denizyolu ile ulaşım sağlanıyordu. İzmir'den kalkan vapur, gemi ve takalar ‘ Eski Liman’ denilen yere yanaşıyordu. Şimdiki Number One Restoran'ın doğu tarafına. Yani en az rüzgâr alan ve en derin olan kadim yere. Daha sonra da 2000'li yıllarda iskelenin doğu ucu Fener Burnu'na Karaburun Belediyesi'nin öz kaynaklarından yapılan yanaşma iskelesine Belediye ve Turyol deniz araç ve vapurlarıyla İzmir ve Foça'dan yolcu taşınmıştır. Bizler ne mi istiyoruz? Karaburun'a yine denizyolu ile ulaşım iskele mevkiinden olsun istiyoruz. Aynı, karşı kıyı Midilli ve Sakız'daki gibi 4 mevsim olsun istiyoruz. Karaburun'dan Gümrük giriş ve çıkışlı ve Çanakkale Köprüsü ile Entegre, Foça'dan Karaburun'a Arabalı Vapur da yanaşacak şekilde kalıcı bir iskele olsun istiyoruz” denildi.

'KORDONU İKİYE BÖLECEK'

Açıklamada şunlar söylendi: “İskeledeki kordonumuzun tam da ortasına kordon boyunca enine 15 metre ve denize doğru ise 8 metre boyunda çelikten dubalı ve gecekondu gibi seyyar yanaşma iskelesi istemiyoruz. Yanaşma iskelesi kordonumuzu ikiye bölecek, 1 buçuk metre kadar yükseklikte, betondan oluşan, kordona 7-8 basamaklı, kordonun genişliğinin yarısı kadar alana yolcu indi bindi için çelik ve betondan tel örgülerle çevrili bir yapı yapılacaktır.”

'DENİZ DİBİNDE CANLI YAŞAYAMAYACAK'

Açıklama şu şekilde devam etti: “Yanaşacak gemilerin güçlü pervaneleri denizi çaydanlık gibi kaynatacak kum ve dip çamurlarından İskelede denize girilemeyecek ve deniz dibinde canlı yaşayamayacaktır. Ayrıca dip taraması esnasında çürük yumurta kokusu ortaya çıkacak belki de rahatsız edici boyutlarda olacaktır. Bu durum çaydanlık ve bulanıklık, Mordoğan İskelesi’ndeki hemşerilerimize sorulabilir. Artık kordonda hem panorama bozulacak, bazı yerlerden Büyük Ada görünmeyecek hem de ne balık ne de kalamar tutulabilecektir. Yıldız, karayel, poyraz gibi kuzey rüzgârlarına açık bir yere yapılacak ve yaz döneminde en fazla 20 gün çalışacak ve getirisinden çok çevre ve doğadan götürüsü olacaktır. Bu Seyyar Yanaşma İskelesi’nin yeri, hangi yerli ya da bu diyarda 4 mevsim yaşayan kime sorsanız yanlıştır.”