Trabzon bölgenin daha seksenler ortasında nüfusu 1 milyona dayanan ticaret ve tarım kentiydi. Bugün ise bırakın büyümeyi nüfusu 750 binlere düşmüş durumda. AKP’nin 16 yılı bu geriye gidişin en belirgin olduğu yıllar oldu

Karadeniz’de hava AKP için bulutlu

YAŞAR AYDIN

Fındık ve çay memleketi. Üniversite kenti. Liman şehri. Tarih yapıları ve yaylaları ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Trabzon seçimlere kilitlenmiş durumda. AKP’nin ve sağ muhafazakar partilerin ‘kale’ diye adlandırdığı şehrin sokakları bu sefer iktidarın zaferinden emin değil.


Fındık para etmezse
Trabzon kent merkezini sınır kabul edersek doğusu çay ve fındık, batısı da esas olarak fındık üreticisi. Fındık ve çay üretiminde, fiyatlanmasında yaşanan her sorun kentin gündelik hayatını etkiliyor. Dolayısıyla seçimleri etkilememesi mümkün değil. Bu anlamı ile üreticiden iktidara tepki diyemesek bile bir serzeniş var. Ama hala seçimin kaderini değiştirecek boyutta değil.

Doğu AKP, batı Millet ittifakı
Trabzon merkezden doğu ilçelerine gittikçe AKP’nin mutlak ağırlığını hissediyorsunuz. Asrın’dan başlayarak Of’a kadar nerede soluklansanız tek parti olarak AKP’yi görüyorsunuz. Bunu bir miktar Maçka ilçesini ayırarak söylemekte fayda var. Bu bölgelerde CHP’de belirgin bir seçim çalışması yürütüyor. Ama geniş bir tabanı yok. AKP’den sonra en etkili parti Saadet Partisi görünüyor. Kent merkezine ve batı ilçelerine doğru gelince işin rengi değişiyor.

CHP’de ikinci sıra SP’nin
Partilerin özelikle de AKP milletvekili listesi kentte çok tartışılmış. AKP listeleri tartışılmaya devam ediliyor. Süleyman Soylu Trabzon’dan İstanbul’a kaydırılmış. Buna rağmen listelere Soylu’nun müdahale ettiği söyleniyor. Örgüt ile bakan arasında sorunlar devam ediyor. Bunu Erdoğan’ın seçim çalışmasına katılanlardan bile öğrenmek mümkün. Erdoğan’ın diyorum çünkü ‘partiye oy vermeyeceğiz’ diyorlar.

Benzer bir liste sıkıntısı CHP’de de yaşanmış. CHP 1. sıraya şehirde doğup büyüyen bilinen Trabzonlu bir ismi koymuş. Makine Mühendisi Ahmet Kaya 1. sıranın hakkını verecek bir tempoda çalışmalarını sürdürüyor. Esas sıkıntı ikinci sırada yaşandı. Trabzon CHP’de 2. sıra Saadet Partisi kontenjanı.

CHP 2. sıra adayı Abdülkadir Çelebi Trabzon doğumlu. Milli Görüş geleneğinin tanıdığı bir isim. Saadet Partisi’nin İstanbul seçim çalışmalarını koordine etme görevini sürdürüyor. Ama şu ana kadar Trabzon’da seçim çalışmalarına katılmadı. Bu da başta CHP olmak üzere seçmende hoşnutsuzluk yaratmış. Çelebi’nin adaylığı Trabzon’da CHP örgütünde en çok konuşulan konulardan biri olmaya devam ediyor.

Abdülkadir Çelebi’nin aday olmasının olumlu etki yapacağını düşünenler de var. Bağcılar Trabzonlular Derneği Başkanı da olan Çelebi’nin yerel örgütlerdeki etkisinin sandığa olumlu yansıyacağı söyleniyor.

İYİ Parti sürpriz peşinde
MHP, milletvekili çıkaramadığı dönemlerde bile Trabzon siyasetinin en etkili figürlerinden biri olmuştur. 24 Haziran seçimlerinde bu etkiyi görmek neredeyse imkansız. İl ilçe yöneticileri dışında birkaç genci saymazsak sokakta MHP adına çalışma yürütene rastlamak oldukça zor. MHP seçmeni büyük oranda İYİ Parti etrafında kümelenmiş durumda. İYİ Parti’nin kent merkezinde kadınlar üzerinde de hatırı sayılır bir etkisinin olduğunu seçim bürolarından görmek mümkün. İYİ Parti 1. sıra milletvekili adayı Hüseyin Örs’ün kentte karşılığı olan bir isim olması partide motivasyonu artırmış durumda. Özellikle CHP ikinci sıra adayına parti içinden duyulan tepkinin de İYİ Parti’ye sandık desteği olarak yansıma olasılığı da var.

AKP’de vekil sayısı düşecek
1 Kasım seçimlerinde AKP Trabzon’dan 5 milletvekili çıkarırken CHP 1 vekil çıkarabilmişti. Bugün AKP’liler dahi 4-2’ye razı gelmiş durumda. Bazı CHP’lilere göre Millet ve Cumhur İttifakı’nın eşit sayıda vekil çıkarması sürpriz olmayacak.

***

Trabzon AKP’den çok çekti
karadeniz-de-hava-akp-icin-bulutlu-475999-1.

Ahmet Kaya CHP 1. Sıra Adayı

Uzun yıllardır CHP içerisinde siyaset yapıyorum birçok seçime de tanıklık ettim ama bu seçimin havasının çok başka olduğunu söyleyebilirim. Nereye gidersek çok büyük ilgi ile karşılaşıyoruz. Buradan bize oy gelmez dediğimiz yerlerden çok ilginç tepkiler alıyoruz. Muhafazakâr seçmen özellikle bizimle temas etmeye çalışıyor. Bu anlamı ile iktidar için sonucu çok kestirilemeyecek bir seçime girdiğimizi söyleyebilirim.

karadeniz-de-hava-akp-icin-bulutlu-476001-1.

Bu güne kadar alternatifsiz olmanın şımarıklığı ile Trabzon’a hiçbir şey vermeden sürekli aldılar. Yeni yatırım olarak sunabildikleri deniz dolgusu bir stat. Başka hiçbir şeyleri yok. Stat bu kadar acil miydi? Tabii ki hayır. Yapılması gereken onlarca şey varken katrilyonluk harcamalarla 800 dönüm deniz doldurularak Trabzon’un en güzel yerlerinden birini daha yok ettiler.

AKP geçen 16 yıl boyunca şehrimize hiçbir şey vermedi. Şimdi bunun hesabının sorulacağı zaman geldi. Bu seçimde AKP Trabzon’da hiç beklemediği bir sonuçla karşılaşacak. Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın oyları sayılmaya başladığında devasa farklar olmayacak.

karadeniz-de-hava-akp-icin-bulutlu-476002-1.

Burada Muharrem İnce’ye ayrı bir parantez açmak isterim. Adaylığı ve kampanya performansı ile çalışmalarımıza çok önemli bir destek sundu. Trabzon’da bu kadar rahat ve coşkulu bir çalışma yürütüyorsak bunda sayın İnce’nin de önemli katkıları var.

***

Rize, bu seçimde ‘İnce’ eliyor

karadeniz-de-hava-akp-icin-bulutlu-476000-1.

Ömer Şan

Rize için ‘memleketim’ yerine ‘ana-baba ocağım’ demesi kentte sürekli eleştiri konusu olsa da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şehrin en çok sevilen siyasetçisi. Erdoğan’ın karşısına Rizelilere ‘dedemin insanları’ diyen ve Rize’yi de ‘ana ocağım’ diyerek selamlayan CHP Yalova Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce çıktı. Üçüncü Rize bağlantılı aday ‘Rize gelini’ olarak bilinen İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener. Rize’de bugüne kadar eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ile Erdoğan için söylenen ‘bizum uşak’ söylemlerine ‘bizum torun’ ile ‘bizum gelin’ vurguları da eklenmiş oldu.

Mitinglerin dili
Rize’de seçim nabzı mitinglerden belli olur. Sadece katılanlar açısından değil etraftan izleyenler açısından da mitingler kentin havasını her dönem yansıtır. Buna en iyi örneklerden biri Erdoğan’ın 13 Haziran’daki Rize’de gerçekleştirdiği miting. Kuşkusuz önemli bir kalabalığı yine topladı ama 7 Haziran ile kıyaslandığında, hem kalabağın hem de coşkunun çok daha düşük olduğunu söyleyebiliriz.

karadeniz-de-hava-akp-icin-bulutlu-476003-1.

Muharrem İnce adaylığı kesinleştikten 3 gün sonra Rize’de miting yaptı. Hazırlığı çok kısa sürede yapılan neredeyse kampanya başlamadan gerçekleşen 11 Mayıs Rize mitingi tarihi görüntülere sahne oldu. Miting, CHP ve sol için 1977 seçimlerinden sonraki en kalabalık miting olarak tarihe geçti. ‘Rize gelini’ Akşener’in 8 Haziran’daki Rize mitingine ise beklenenden daha az katılım olmasına karşın heyecanlı ve coşkulu idi. Akşener’in Erdoğan’a ‘kıraathane’ çıkışı yaptığı mitinginden sonra Rize’nin yapmayı planladığı sürprizin de ayak sesleri duyulmaya başlandı.

Cumhur İttifakı’nda sıkıntı
Ülke genelinde olduğu gibi Rize’de de Cumhur İttifakında yer alan AKP ile MHP arasındaki çekişme seçimlerde sona yaklaştıkça daha da su yüzüne çıkıyor. Rize’de MHP’li yöneticilerin serzeniş ve şikayetleri artık kamuoyu önünde yapılıyor. MHP 1.sıra adayı, eski il başkanı Serkan Birben’in, sosyal medya hesabından şunları yazdı: “Cumhurbaşkanı Adayımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. İttifakımız AK Parti ve MHP’dir. AK Parti Milletvekili adayları kendinize dikkat edin, fitneye düşmeyin. Biz diyoruz ki MHP’ye oy vermiyorsanız, AK Parti’ye oy verin. Siz diyebiliyor musunuz”

karadeniz-de-hava-akp-icin-bulutlu-476004-1.

CHP 40 yıl sonra
Rize 24 Haziran seçimlerinde 3 milletvekili çıkaracak. Bugüne kadar AKP, üç milletvekili için de mutlak favoriydi. Ama Millet İttifakı ile durum değişti. CHP, gerçekleşen ittifakla birlikte neredeyse 40 yıl sonra Rize’den vekil çıkarmaya çok yakın.

7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde de milletvekili çıkarmaya çok yaklaşan CHP, ittifakla birlikte bu sorunun ortadan kalktığına inanıyor. CHP’nin Rize Milletvekili adaylarının ilk sırasında yer alan Avukat Remzi Kazmaz, kamuoyunda çevre mücadelesi ve Gazi davası sürecinde yaşanan hukuksal aşamalarla gündeme geldi. Bir dönem Derelerin Kardeşliği Platformu yürütmesinde de görev alan Kazmaz, aynı zamanda Çaykur Rizespor’da da görev yaptı. Kazmaz çalışmalarını çaya ve Çaykur’a sahip çıkacağız, derelerimizi sattırmayacağız’ sloganı ile yürütüyor.

***

Rize’de kadın aday olmak

Aysel Taşkın CHP 2.sıra Milletvekili Adayı

Rize’de kadın milletvekili adayı olmak, Türkiye genelinden daha da zor değil. Ben iş yaşamından gelen bir kadın olarak pek çok sorunu bertaraf etmeyi öğrenmiş birisiyim. Siyasi hayatta erkek egemen olunca biz kadınlar iki misli çaba göstermek zorundayız. Bu da bizleri erkeklerden daha çok yoruyor. Birey olabilmiş kadınlarımızın daha çok siyasi hayatın içinde olması gerekiyor. Bu yönde çoğalmamızı çok isterim.