Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim tırmanırken bölgeden sıcak temas haberleri geldi. Bir Ukrayna askerinin yaşamını yitirdiği açıklanırken Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna’ya İHA tedarik eden Türkiye’yi uyardı.

Karadeniz’de sıcak temas

Haber Merkezi

Rusya ve Ukrayna arasında kriz her geçen gün derinleşiyor. Donetsk Belediye Başkanı Aleksey Kulemzin, Ukrayna ordusunun Aleksandrovka kasabasına piyade savaş araçları ve havan toplarıyla ateş açtığını açıkladı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ise ateş sonucu bir Ukrayna askerinin öldüğü bildirildi. Öte yandan Türkiye’nin Ukrayna’ya insansız hava araçları (İHA) tedarik etmesine ilişkin konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Moskova, Türkiye ve diğer ülkeleri Kiev’in militarist eğilimlerinin teşvik edilmemesi konusunda uyarıyor” dedi.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim taraflardan yapılan karşılıklı açıklamalarla tırmanırken bölgeden sıcak temas haberleri de gelmeye başladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Sözcüsü Yuliya Mendel, Donbass’a saldırının Kiev’in planlarında bulunmadığını söyledi. Basın toplantısında konuşan Mendel, “Ukrayna, Donbass’a saldırmayı planlamıyor. Zira Ukrayna, kendi topraklarına saldırmaz ve kendi vatandaşlarıyla çarpışamaz” dedi. Sıcak bölgede belediye başkanlığı yapan Kulemzin’in açıklamaları ise Mendel’i boşa düşürdü.

Kulemzin, Kiev’in ateş açtığını belirtti. Açıklamada, “Saat 12.05’te Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, BMP-2 zırhlı piyade savaş aracı ve SPG-9 tüfeği ile Aleksandrovka kasabasına ateş açtı. Yaralı yok” ifadelerine yer verildi. Daha sonra yapılan açıklamada ise bir Ukrayna askerinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre bölgede yaşanan çatışmalarda şimdiye kadar 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Karadeniz’e iki adet savaş gemisi gönderecek olan ABD kanadından önceki gün yapılan açıklamada ipler yeniden gerilmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya, pervasız ya da saldırgan bir şekilde hareket ederse bunun bedeli ve sonucu olur” ifadesini kullanmıştı.

UKRAYNA’YI TEŞVİK ETMEYİN

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna’ya İHA tedarik eden Türkiye’yi uyardı. Bakan Lavrov, Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’yle görüştükten sonra Dışişleri Bakanı Samih Şukri’yle bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Sputnik’in haberine göre Lavrov, bir basın mensubunun Türkiye’nin Ukrayna’ya İHA vermesine nasıl yaklaştıklarını sorması üzerine Rusya’nın Ankara ve diğer başkentleri Kiev’in militarist eğilimlerinin teşvik edilmemesi konusunda uyardığını ifade etti.

Öte yandan Erdoğan’ın ‘Kırım Platformu’nu desteklediklerini belirtmesinin ardından,Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın milletvekili Natalya Poklonskaya,Telegram kanalından açıklama yaptı. ‘Kırım Platformu’ zirvesine katılmadan önce Türkiye’ye yarımadayı ziyaret etmeleri teklifinde bulunanan Poklonskaya, “Böyle şüpheli bir etkinliğe katılmadan önce, sonradan politikacıların hoş ve oyunbaz sözleriyle kandırılmış hissetmemeleri için, Türkiye yönetimine insanlarla doğrudan görüşmeleri amacıyla Kırım’a bir heyet göndermelerini tavsiye ederim” dedi.

***

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya yanlıları ile Ukrayna birlikleri arasında gerilimin artması gözleri yeniden bu bölgeye çevirdi. Kiev, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığdığını iddia etti. Rusya ise Ukrayna’yı provokasyonla suçlayarak, “iç savaş” uyarısı yaptı. ABD’den de Ukrayna’ya destek açıklaması geldi.