Moskova, Kırım karasularına giren İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açtığını iddia etti, Londra yalanladı. Olayın yaşandığı saatlerde güvenlik konferansına katılan Rusya Devlet Başkanı Putin ise NATO’yu uyardı.

Karadeniz’de sular durulmuyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

NATO'nun Ukrayna'ya daha fazla yardım taahhüdüne tepkili olan Rusya'nın dün Kırım açıklarına gelen İngiltere'nin savaş gemisine uyarı ateşi açtığını iddia etmesi gerilimi tırmandırdı. Rusya Savunma Bakanlığı, İngiltere'ye ait "HMS Defender" savaş gemisinin, Moskova kontrolündeki Kırım'ın güneybatısında bulunan Felenk'te sınırı ihlal ettiğini açıkladı. Rusya jetlerinin Karadeniz'de Kırım'ın deniz sınırını ihlal eden İngiltere donanmasına ait savaş gemisine uyarı ateşi açtığı duyuruldu.

KARŞILIKLI AÇIKLAMA

Buna göre, İngiltere'nin savaş gemisi HMS Defender yerel saatle 11.52'de Kırım'ın Sivastopol bölgesindeki Rusya karasularına üç kilometre girdi. İngiliz gemisinin yapılan uyarıları dikkate almadığını duyuran Rusya Savunma Bakanlığı saat 12.06 ile 12.08 arasında gemiye uyarı ateşi açıldığını bildirdi. Yapılan açıklamaya göre 12.19'da İngiltere'nin savaş gemisine karşı havalanan Su-24M saldırı uçağı geminin hareket rotasına dört OFAB-250 bombaları gönderdi. Rusya Karadeniz Filosu ve Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne bağlı sınır muhafızlarının HMS Defender'ı Rus karasularından çıkardığı belirtilirken olayla ilgili İngiltere'nin Moskova Büyükelçiliği'ndeki askeri ataşenin Rusya Savunma Bakanlığı'na çağrıldığı da aktarıldı.


İngiltere Savunma Bakanlığı ise Kraliyet Donanması'na ait HMS Defender'a Karadeniz'de herhangi bir uyarı atışı yapılmadığını ve geminin uluslararası hukuka uygun olarak Ukrayna karasularından geçiş yaptığını açıkladı. Bakanlığın Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Rusların Karadeniz'de bir topçu tatbikatı yaptıklarına ve denizcilik camiasına faaliyetleri hakkında önceden uyarıda bulunduklarına inanıyoruz. HMS Defender'a yönelik hiçbir atış yapılmadı ve yoluna bomba düştüğü iddiasını da tanımıyoruz" denildi.

PUTİN'DEN MESAJ

Rusya'nın İngiltere'nin savaş gemisine uyarı ateşi açtığı saatlerde Moskova'da düzenlenen güvenlik konferansında NATO'ya uyaran mesajlar verilmesi dikkat çekti. 9'uncu Uluslararası Güvenlik Konferansı’na katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin burada yaptığı konuşmada, "NATO, Rusya sınırları yakınında askeri potansiyelini artırıyor. En sonunda aklıselimin ve bizimle yapıcı ilişkiler geliştirme isteğinin galip geleceğini umuyoruz" açıklaması yaptı. Olumlu sinyallere rağmen jeopolitik süreçlerdeki türbülansların arttığını söyleyen Putin, "Uluslararası hukuktaki erozyon sürüyor. Kendi çıkarlarını dayatmak için güç kullanma, başkalarının güvenliği pahasına kendi güvenliğini güçlendirme girişimlerine son verilmiyor" diye konuştu.

BÖLGE İÇİN TEHLİKE

Konferansa katılan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise NATO’nun bölgesel olarak aktif şekilde füze savunma sistemi konuşlandırmasının güvenlik için tehlike oluşturduğunu kaydetti. Şoygu, "Bölgedeki füze savunma sistemleri NATO tarafından Rusya’yı zapt etme unsurlarından biri olarak sunuluyor. Orta menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin bir karar alınırsa, bu durum Rusya’nın doğu bölgeleri için de tehlike teşkil edecektir” açıklaması yaptı.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de 14-15 Haziran'da yapılan NATO Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde İttifak üyeleri Rusya’nın Kırım’daki askeri varlığını artırması kınanmış, Rusya'ya askeri güçleri yarımadadan geri çekme çağrısı yapılmıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de NATO'nun Ukrayna'yı ittifaka üye olarak almayı kabul ettiğini açıklamıştı.